RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Нашестя медуз на курорті в Кирилівці: вчені "порадували" туристів і показали нові фото

Нашестя медуз на популярних українських курортах Азовського моря пов'язано з підвищенням солоності моря, яке є незворотнім процесом.

Про це для видання MV повідомили співробітники Приазовського національного природного парку.

"На фото, які розміщують зараз у соціальних мережах відпочиваючі, зображений корнерот, який є звичайним видом для узбереж Чорного, Азовського, Середземного і Норвезького морів, часто зустрічається на узбережжі Атлантичного океану. Його поява в великих кількостях, швидше за все, пов'язана з поступовим підвищенням солоності Азовського моря. Корнерот комфортно себе почуває і активно розмножується в діапазоні солоності 14-38 проміле. За останні два роки ми спостерігали підвищення солоності морської води у прибережній зоні, і саме високе значення, зафіксоване нами - 14,1 проміле - вже комфортне для корнерота ", - пояснив молодший науковий співробітник науково-дослідного відділу Приазовського парку Вадим Ткаченко.

Він зазначив, що в зв'язку з підвищенням солоності, медузи стануть розмножуватися ще інтенсивніше, відповідно, "навала медуз" стане постійним явищем в Азовському морі.

При цьому екологи не беруться пояснювати причини підвищення солоності моря, за різними гіпотезами це може відбуватися і від підвищення рівня світового океану і через глобальні кліматичні зміни і навіть через недостатній стік річок.

Вчені зазначили, що медузи у великій кількості не несуть загрози для екосистеми Азовського моря. У людей контакт з ними може викликати алергічну реакцію, але не несе небезпеки для здоров'я або життя.

Як повідомляв "Апостроф", 23 липня українські туристи опублікували в соцмережах відео навали медуз в Кирилівці.