RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Що думають українці про Зеленського і ситуацію в країні: дані свіжого соцопитування

За результатами соціологічного опитування майже дві третини респондентів (71%) вважають, що Україні найбільше бракує миру, а найбільшою загрозою для країни називають масовий виїзд українців за кордон.

Дані дослідження, що проводилося 19-22 жовтня, оприлюднила соціологічна група "Рейтинг".

Як повідомляють соціологи, з початку 2019 року кількість тих, хто негативно оцінював економічну ситуацію як в країні, так і в сім'ї, зменшилася вдвічі.

"18% опитаних вважають, що за останні 12 місяців економічне становище в країні покращилося, 47% говорять, що воно не змінилося, і 29% - стверджують, що ситуація погіршилася. Схожі оцінки й щодо фінансового становища сімей: 17% - вважають, що ситуація покращилася, 53% - не побачили зрушень і 30% - сказали про погіршення ", - йдеться в аналітичній частині дослідження.

Найбільше позитивних змін опитані побачили в стані доріг: відзначили поліпшення майже 40% респондентів. Позитивні зрушення в курсі національної валюти відзначили 31%, в ситуації зі свободою слова і демократії - 23%.

У ряді сфер респонденти відзначали погіршення. Зокрема, негативно були оцінені зміни якості медичного обслуговування (45% - відзначили погіршення, 12% - поліпшення, 30% - відсутність змін), безпеки на дорогах (46% відзначили погіршення, 12% - поліпшення, 34% - відсутність змін) , тарифів на комунальні послуги (52% відзначили погіршення, 8% - поліпшення, 3% - відсутність змін), цін на основні товари і послуги (73% відзначили погіршення, 18% - відсутність змін і лише 3% - поліпшення).

Переважна більшість опитаних (71%) відзначили, що сьогодні Україні найбільше бракує миру. 43% - вважають, що Україні потрібен порядок, 40% - стабільність, 37% - єдність, 36% - достаток, по 30% - розвиток і справедливість, 8% - впливовість в світі.

Найбільшою загрозою для України учасники соцопитування називали масовий виїзд українців за кордон (56%). "За останні три місяці відчутно зросла актуальність таких загроз як погіршення здоров'я нації, екологічних катастроф, війни з Росією. Зате знизилася загроза девальвації гривні, інфляції", - відзначають соціологи.

Як свідчать результати соцопитування, серед українців зросла довіра до більшості інститутів влади. Найбільше позитивних змін зафіксовано щодо центральних органів: президента, уряду і парламенту.

Найбільшою довірою користуються волонтери (69%), ветерани АТО (67%), президент України (66%) і армія (65%). Також високий рівень довіри має церква (56%). Найбільше українці не довіряють органам прокуратури (62%) і судам (66%), а довіряють їм лише 14-15%.

Як повідомляв "Апостроф", за результатами проведеного соціологічною службою Центру Разумкова дослідження президент України Володимир Зеленський очолив рейтинг політиків, яким найбільше довіряють українці.