RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Українським водіям готують сюрприз з правами і техпаспортом: що зміниться

У листопаді 2019 року українські водії зможуть створювати і використовувати електронні водійські посвідчення і техпаспорти через мобільний додаток.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на інформагентство "Укрінформ".

За словами заступника міністра внутрішніх справ Сергія Гончарова, через відповідну програму - "Дія" можна буде сформувати електронний образ кожного з цих документів, завантажити собі на телефон, і при зупинці транспортного засобу поліцейським пред'являти не пластикове посвідчення, які продовжують залишатися в силі, а їх електронний аналог. Така програма розроблена Міністерством цифрової трансформації за участю МВС.

"З урахуванням того, що живемо в час сучасних технологій, ми спільно з Мінцифрою вирішили, що такі можливості можна ввести і в частині ідентифікації водія, і в частині права керування транспортним засобом", - уточнив Гончаров.

Він зазначив, що реєстрація буде дуже проста: все можна зробити онлайн, не виходячи з дому.

"Єдине, що зазначу: для того, щоб згенерувати електронне посвідчення водія, в наших базах даних має бути ваше електронне відцифроване зображення особи. Тому, якщо у людини радянських водійське посвідчення, - на жаль, бо у вас немає актуального цифрового зображення обличчя. Так як сервіс в першу чергу буде перевіряти, чи є можливість згенерувати таке посвідчення водія", - пояснив заступник міністра.

У той же час він зазначив, що такі електронні посвідчення будуть діяти тільки в Україні. Якщо людина збирається подорожувати до Європи, потрібно буде брати з собою пластикове посвідчення, інакше можуть бути проблеми з представниками влади інших країн.

"Це не буде виключно електронне посвідчення водія, це буде додаток до вже виданого посвідчення водія. Це є електронною випискою з реєстру", - повідомив Гончаров.

Він уточнив, що користування електронними посвідченнями буде добровільним, і введення цього не буде коштувати державі жодної гривні.

Як повідомляв "Апостроф", набула чинності постанова Кабінету міністрів України, якою вносяться зміни в сфері підготовки водіїв транспортних засобів.