RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Коли в Україні буде "чорна п'ятниця": традиції цього дня і важливі поради

23 листопада 2019 року по всьому світу стартує тотальний розпродаж під назвою "Чорна п'ятниця" або "Black Friday", яка відкриє традиційний різдвяний сезон розпродажів.

Чому "Чорна п'ятниця" - історія назви

Звичай влаштовувати розпродажі в цей день з'явився ще у XIX столітті, а термін "Чорна п'ятниця" поширився у Філадельфії у 1966 році. Існує кілька трактувань назви: одна з них означає сильні затори на дорогах у п'ятницю після Дня подяки, а сучасна англійське трактування нав'язує до ідіоми in the black означає "позитивний баланс". Адже, мається на увазі, що багато продавців "вийдуть у плюс" в цей день.На території Америки, Європи, Азії, Австралії люди можуть скористатися знижками, які часом досягають 90%. Однак тепер акції поширюються і на онлайн-режим. Це дозволяє уникнути метушні, черг і традиційних скандалів, але чи безпечно це?

Популярні схеми обману

У зв'язку з розвитком маркетингових технологій ми можемо спостерігати ряд нових схем шахраїв. Найбільш поширені це:

"Хованки"

У день феєричних розпродажів з полиць зникають найпопулярніші товари, розміри одягу / взуття, моделі. Склади всієї країни переповнюються, а на полиці виносяться найдешевші аналоги.

"Передбачливість"

Аналізуючи потреби і можливості аудиторії, магазини заздалегідь закуповують товари на які, ймовірно, буде попит. Наприклад, соціологи з'ясовують, що люди здатні витратити у цей день близько 100 доларів, і планують купити: нову сорочку - 15% опитаних, черевики - 10%, рукавички - 10%, шубку - 10%. Як це працює?

Продавець замовляє дешеві товари у відповідному процентному співвідношенні, ставить на неї завищену ціну, а в день "Чорної п'ятниці" як би скидає 20-80% вартості.

"Узагальнення"

Багато пишуть: "У нас з'явилася знижки на товари 70%", "Black Friday з'їдає 50% ціни" і т.д. Насправді, на полицях може лежати лише кілька товарів з такою знижкою, а за фактом, на більшість товарів висять порожні "-20%", які не уявляють собою нічого корисного.

Крім того, не варто забувати про такий обман в інтернеті, як, наприклад, у схемі "Черв'яки".

На прилавок виставляють крутий товар по прийнятно низькою ціною і просять передоплату, нібито у якості страховки, що товар по накладеному платежу буде викуплений зі служби доставки. В результаті, через день оголошення і аккаунт автора зникає, номер деактивується. Таких "схем" існує дуже багато.

Поради покупцям

Щоб вберегти себе від маніпуляцій, якими найчастіше користуються солідні гравці, плануйте покупки заздалегідь, аналізуйте їх вартість, дивіться ціну на закордонних сайтах і на сторінках виробників.

Щоб скористатися розпродажем розумно, варто дотримуватися таких нехитрих правил:

  • адекватно дивіться на вартість, не ризикуйте купувати фактично дорогий товар, але за дуже низькою ціною
  • зверніть особливу увагу на рейтинг продавця, почитайте про нього відгуки
  • віддавайте перевагу великим магазинам, які здатні надати покупцеві знижки, хоча б на "залежаний", але якісний товар
  • не залишайте передоплату, ніколи і ні за яких обставин (оплата повинна здійснюватися за фактом отримання товару на пошті)
  • не завжди довіряйте відгуками, адже дуже часто їх пишуть копірайтери на замовлення магазинів.

Також не рекомендуємо брати на "Чорну п'ятницю" дітей, тому що вони найбільш схильні до маніпуляцій і розмірковують емоціями.