RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Фермери на акції "Свободи" під Радою висловилися проти намірів влади продавати землю

У вівторок, 12 листопада, народні депутати планували розглянути законопроєкт про відкриття ринку землі, а на площі під парламентом партія "Свобода" влаштувала акцію протесту, переважна більшість учасників якої – це українські фермери.

Мітингувальники вимагали від Верховної Ради залишити в дії мораторій на продаж сільськогосподарської землі.

Українські фермери підтримали вимогу партії "Свобода" і взяли участь у багатолюдній акції під стінами Верховної Ради.

"Я прийшов до стін Верховної Ради, щоб відстояти заборону на продаж української землі. Тому що ця так звана реформа – це реформа по звільненню українських земель від українських селян", – заявив фермер із Жмурівки Київської області Олександр Чубук.

За його словами, ринок землі відкривають не для фермерів та селян, а виключно для іноземців.

"У законі є дозвіл на купівлю землі іноземними компаніями. Я, як фізична особа, як фермер, ніколи не витримаю з ними конкуренції. Ми всі розуміємо, що просто втратимо українську землю", – впевнений фермер.

Згоден з ним і Валерій Мартишко – фермер зі Згурівського району Київської області.

"Обробляємо 1400 гектарів з братом, працює в нас майже 30 осіб. Що сьогодні відбувається тут, на цьому майдані? Ми проти законопроєкту, який внесений на розгляд Верховної Ради. Тому що продавати землю, яка належить усім українцям, не можна. Достатньо, що ми маємо можливість орендувати. Якщо є категорія людей, яка хоче продати землю, то покупцем має виступити або держава, або громада. Ось з цього треба починати. А те, що внесено до Верховної Ради, що одна особа може скупити 200 тисяч гектарів, – це катастрофа", – обурився фермер.

Також до учасників акції зі сцени звернулась народна депутатка від ВО "Свобода" Оксана Савченко.

"Всі політичні сили Верховної Ради мають чітко в очі вам (фермерам) подивитись і сказати, що вони не голосуватимуть за продаж землі. Вони не чують нас і не планують слухати, бо влада має свій план. Вона має тих людей, яким вже пообіцяли, що вони куплять українську землю за безцінь, вони вже обрали собі території, які вони в нас заберуть – найкращі сільськогосподарські землі!", – підкреслила парламентарка.

За її словами, "Свобода" внесла альтернативний законопроєкт щодо ринку землі, який аграрний комітет розглядати відмовився.

"У провладному законопроєкті чітко написано, що першочергове право на викуп української землі має той, хто останні три роки її орендує. І не має значення, хто той орендар – українець чи іноземець. Ви знаєте, хто останні роки набрав найбільше? Великі агрохолдинги, латифундисти. Вони й мають кошти, вони викуплять ту землю. А нам розказують байки. Що буде ринок, що ми з вами щось купимо. Це брехня! Не можна допустити продажу ринку землі!" – підсумувала Оксана Савченко.