RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Готові до компромісів: Пристайко зробив важливу заяву про обмін полоненими і розведення сил

Щодо обміну утримуваними особами поки відбувається процес узгодження списків, а розведення сил на Донбасі підтримали лідери країн "нормандського формату".

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на інформаційне агентство УНІАН.

За словами міністра закордонних справ України Вадима Пристайко, поки немає ніяких гарантій, що російська сторона не буде маніпулювати списками полоненими.

"Складне питання - узгодження цих переліків, тому що є, і я не раз говорив, кілька груп людей, яких ми обміняємо. Якщо перший обмін, який відбувся без проблем, це були просто ті, хто знаходився в російських в'язницях, і їх обміняли на тих, хто перебував на українській території, то тут трошки складніше. Зараз ми говоримо про тих, хто знаходиться на території Криму, і території Росії і за межами лінії зіткнення (на окупованій частині Донецької та Луганської областей - ред.). Вони умовно розділені на три категорії, але для нас це більша частина всіх узгоджених прізвищ. Є частина, яка залишається за межами цих списків, і є та частина, про яку я вже згадував, це велика частина - кілька сотень людей, зниклих безвісти. Тобто, їх рідні вважають, що вони все ще живі і їх просто треба включити в ці списки... ", - сказав чиновник.

Він також підкреслив, що поки місія Червоного Хреста не прибуде на ту сторону, не перевірить і не доведе, або ці люди живі чи ні, до цих пір у нас буде зберігатися відчуття, що ми когось забули, про кого ще не згадали, і хтось ще має бути забраний і обміняний.

Кого з полонених обміняють

Пристайко зазначив, що уряд намагається врахувати всіх відомих їм в цих узгоджених списках. Однак називати точні цифри він поки відмовився.

"Крім того, майбутній обмін вимагає більш гнучкого підходу і буде нерівна кількість людей. Все залежить від того, яка межа можливого в переговорних командах", - заявив міністр.

Він підкреслив, що Україна готова до дуже серйозних компромісів для того, щоб забрати максимальну кількість наших людей.

"Межа наших компромісів була продемонстровано, як ви пам'ятаєте, з моряками. Ми повинні були, згідно з рішенням трибуналу, фактично отримати 24 людини, але ми не могли довго чекати, щоб вони знаходилися за гратами. Тому ми були змушені віддати за них 24 людини. Причому, за деякими з цих людей були дуже сумнівні рішення з точки зору їх політичної ваги. Однак ми пішли на це. Гуманітарна складова взяла верх при розгляді рішення", - нагадав чиновник.

Однак, за його словами, на цей раз такої великої кількості людей, щоб поміняти один на одного, у нас немає. Тому це ще більш чутливий обмін. І від кожного сказаного слова, в тому числі в засобах масової інформації, буде залежати доля когось, хто може залишитися за гратами.

Пристайко зазначив, що російська сторона і гуманітарна підгрупа на переговорах в Мінську Тристоронньої контактної групи і так звана "влада" ЛДНР заперечують наявність українців в полоні, про яких точно відомо Україні. Така ситуація значно ускладнює роботу обміну.

Розведення сил на Донбасі

Лідери країн "нормандського формату" підтримали продовження процесу розведення сил на лінії розмежування, і, зокрема, трьох додаткових ділянках, що потрібно зробити до кінця березня 2020 року.

"Визначення ділянок з української сторони завершилося. Однак ми готуємо кілька альтернативних варіантів. Розглядатимуться і узгоджуватимуться ці ділянки будуть в рамках однієї з підгруп Тристоронньої контактної групи. Ми вважаємо, що на цьому етапі має бути розведення на ділянках, що мають значне і велике гуманітарне значення. Це є пріоритетом в цих трьох або чотирьох, або по скільки там ділянок ми домовимося", - сказав Вадим Пристайко.

За його словами, узгодження в рамках Тристоронньої контактної групи цих ділянок планується максимально швидко. Українську сторону влаштувала б дата наступного засідання - 18 грудня.

Як повідомляв "Апостроф", на Донбасі готуються оголосити нове "різдвяне" перемир'я.