RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Аграрії на мітингу проти ринку землі ініціювали проведення всеукраїнського віча

Представники українського фермерства, об’єднані в "Штаб захисту рідної землі", оголошують про підготовку народного віча, вони вимагають зняти з розгляду Верховної Ради закон про ринок землі.

Про це під час прес-конференції у Верховній Раді повідомила співголова Об'єднаного штабу захисту української землі Ольга Ходаківська.

"Ми ініціюємо проведення всеукраїнського народного віча, яке стане майданчиком для волевиявлення українського народу, адже згідно з Конституцією український народ є єдиним джерелом влади в Україні. Мета народного віча – захистити українську землю, зупинити прийняття антиконституційних і антинародних законопроєктів, захистити Конституцію", – зазначила Ольга Ходаківська.

Аграрії переконані, що доля української землі не може вирішуватися в кулуарах між окремими політиками, іноземними агентами - ці питання мають бути предметом загальнонаціональної дискусії.

"Не створено жодної робочої групи, яка би опрацювала модель земельної реформи. Жодна поправка, яка була надана представниками українського селянства, фермерства, громадянського суспільства, не була врахована в цих законопроєктах. Натомість, суцільні порушення – регламенту і Конституції", – повідомила Ходаківська.

Вона нагадала, що на розгляді Конституційного суду знаходиться подання з вимогою визнати норми законопроекту, який відкриває земельний ринок, такими, що не відповідають Конституції. Українські аграрії сподіваються, що Конституційний Суд ухвалить рішення, в якому чітко зазначить, що лише український народ має сказати на всеукраїнському референдумі, як він бачить розвиток своїх територій.

У вівторок, 14-го січня, по всій країні тривають мирні акції протесту аграріїв, участь у яких беруть тисячі людей.

За словами президента Асоціації фермерів та приватних землевласників Миколи Стрижака, своїми протестами фермери хочуть змусити президента Володимира Зеленського "почути думку селян".

"Він не просто переступив "червоні лінії", він пішов далеко за них, і саме такі дії влади призводять до того, що наш землезахисний рух радикалізується", - наголосив Микола Стрижак.