RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Генетики відкрили таємницю народження людини

Вченим вдалося простежити і описати механізм, який запобігає ранній смертності ембріонів людини під час вагітності.

Про це повідомили дослідники Європейської лабораторії молекулярної біології (EMBL) у Гейдельберзі та Інститут Кюрі в Парижі у прес-релізі.

Вони під час дослідів показали, що білок SPEN відіграє вирішальну роль у процесі інактивації Х-хромосоми, завдяки чому жіночі ембріони пригнічують експресію генів на одній із своїх двох Х-хромосом.

Жінки та чоловіки відрізняються генетично за статевими хромосомами - XX у жінок і XY у чоловіків. Це призводить до потенційного дисбалансу, оскільки більше тисячі генів на Х-хромосомі було б виражено у подвійній дозі у жінок, порівняно з чоловіками. Щоб уникнути цього дисбалансу, який, як показано, призводить до ранньої ембріональної летальності, жіночі ембріони вимикають експресію генів на одній з двох своїх Х-хромосом. Цей процес називається інактивацією і ключову роль у ньому відіграє саме білок SPEN.

Щоб продемонструвати дії SPEN, вчені сильно знизили його концентрацію в ембріональних стовбурових клітинах і зауважили, що X-інактивація не відбулася.

Як інформував "Апостроф" раніше, вчені з США, Великобританії і Німеччини реконструювали обличчя одного з найдавніших предків людини - афгарського австралопітека, саме його називають першою людиною на Землі.

Також дослідникам вдалося відновити обличчя чоловіка, який жив близько 1300 років тому.