RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Квартира в якості хабара: ЗМІ розповіли про новий скандал з Ситником

У мережі був опублікований сюжет журналіста Володимира Бойка, де він розповідає про отримання директором НАБУ Артемом Ситником квартири в новобудові в Броварах шляхом тиску на забудовника і фінансування за рахунок "благодійного фонду".

Про це повідомляють "Українські новини".

Журналіст навів угоди, судові рішення, протоколи допитів та документи, що підтверджують причетність Ситника до корупції. В квітні 2008 року до директора Броварського заводобудівного комбінату, який зводив будинки в Броварах, приїхав прокурор Київської області Олександр Гардецький з племінником Сергієм Щербиною, який займав посаду Броварського міжрайонного прокурора.

"Вимагаємо, щоб завод продав дві квартири співробітникам прокуратури області з знижкою в 60%. Директор погодився, і 14 листопада 2008 року було укладено попередній договір, згідно з яким Ситник отримував квартиру площею 82,6 кв м, коли будинок здадуть в експлуатацію", - заявив він.

Ситник повинен був отримати в Броварах квартиру за 3580 грн за м кв (знижка в 60%), що підпадає під дію статті 364 КК "Зловживання владою або службовим становищем", що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 6 років. Такі справи розслідують саме в НАБУ. Вартість квартири була оцінена в 288 000 гривен, Ситник вніс 63 000, а решту заплатив БФ "Правозахисний фонд "Вільна громада". У 2010 році Ситник став власником житла. Договір купівлі-продажу зареєструвала нотаріус Щербина, дружина Броварського прокурора. Також Ситник не сплатив податки з вартості житла, подарованого БФ.

"Ситник став учасником афери, яку влаштував з Гардецьким. Для збору грошей з фігурантів справ, які розслідував Ситник, був використаний фонд" Правозахисний фонд "Вільна громада", куди вони переводили гроші за лояльність прокурорів. Засновником фонду виступив подільник Гордецького і Ситника селищний голова Козина Валерій Гартік, а керівником - Лілія Гартік", - зазначив журналіст.

Він послався на лист заступника голови комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронців Стретовича 16 листопада 2009 президенту Ющенку і главі СБУ Наливайченко, де викладені звинувачення і згадується угода з квартирою Ситника.

У розпорядженні журналіста виявився протокол допиту директора заводу, який змушений був продати квартири прокурорам.

"Гардецький О.С. звернувся з питанням продати підлеглим йому працівникам три квартири: "Як ти можеш допомогти моїм працівникам купити квартири?", - заявив він слідчим ГПУ в рамках розслідування.

Директор заводу повідомив, що реальна вартість квадратного метра на момент зустрічі становила близько 8000 грн, і ціни росли. Дві квартири за ціною квадратного метра житла в 3500 грн за наполяганням прокурора Щербини були оформлені через схему з БФ.

У реєстрі квартира Ситника була оплачена з коштів, які надійшли на рахунок БФ у вересні 2008 року від ТОВ "Орслана". Тоді відділ прокуратури Ситника розслідував справу №471022 за обвинуваченням першого заступника начальника управління земельних ресурсів в Обухівському районі Київської області в отриманні хабара за присвоєння кадастрового номера дільниці ТОВ "Орслана". Справу розслідував глава Головного підрозділу детективів НАБУ Андрій Калужинський, а представляв прокуратуру області Ситник.

У висновку Держаудитслужби йдеться, що така форма інвестування житла співробітникам прокуратури Олефіренко і Ситником є "отриманням незаконних доходів". Згідно норм законодавства повідомити про підозру директору НАБУ може генпрокурор Рябошапка.

Раніше про обставини отримання Ситником квартири також заявляв колишній нардеп Віталій Купрій в Facebook.