RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Скандальні обшуки в українських кіберактивістів: з'явилися нові деталі і фото

З'явилися деталі обшуків, які правоохоронці проводили у громадських активістів та співзасновників ГО "Український Кібер Альянс".

Про це повідомляє "Думська".

У ГУНП повідомляють, що ще в жовтні минулого року невідомі скоїли несанкціоноване втручання в інформаційні системи ТОВ "Міжнародний аеропорт "Одеса".

За даними видання на табло аеропорту раптово з'явився напис "Fuck you Greta".

За цим фактом було розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку).

"У фігурантів тривають санкціоновані обшуки, в ході яких вилучається технічне обладнання, за допомогою якого, ймовірно, стався цей злочин. Усе вилучене буде направлено на експертизу", - відзначають в ГУНП.

У свою чергу активісти "Кібер Альянсу" кажуть, що поява напису на табло терміналу - всього лише перевірка системи аеропорту на прогалини в системі кібербезпеки. На ці прогалини вони і хотіли звернути увагу в РНБО і СБУ.

"Ми вважаємо обшуки тиском і політичним переслідуванням. А ще це можна розглядати як прояв величезної особистої образи правоохоронців через системне виявлення хлопцями факапів в роботі державних органів, в т.ч. кіберполіції", - зазначає блогер Ігор Бігдан.

Прокоментували те, що трапилося і в одеському аеропорту.

"За фактом втручання ми звернулися в правоохоронні органи для захисту наших прав і надали необхідну інформацію, щоб виявити порушників. За останніми даними, в даний час поліція істотно просунулася в розслідуванні цієї справи. Ми твердо переконані, що методи, які обрали порушники, були неприпустимі і незаконні", - йдеться в повідомленні.

У компанії заявили що у співробітників вилучили абсолютно всю техніку. Розмір збитків, поки встановлюється.

Кіберексперт Андрій Перевезій розповів, що обшук у нього вже закінчився.

Як повідомляв "Апостроф", 24 лютого співробітники Національного антикорупційного бюро (НАБУ) провели обшуки на підприємстві оборонно-промислового комплексу "Українська бронетехніка" .