RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Інтеграція з "русскім міром": ватажки ДНР відзначилися новою антиукраїнською витівкою

Незаконне угруповання під назвою "Народна рада ДНР" прийняло рішення позбавити українську мову статусу державної на контрольованій ними території, такі правки були внесені в документ під назвою "Конституція ДНР".

Про це повідомляється на сайті так званої "ради".

Таким чином для окупованої частини Донецької області рішенням місцевих угруповань державною мовою виявилася російська.

"Застосування української мови як державної не знайшло своєї практичної реалізації за період з 14 травня 2014 по даний час. Крім того, використання російської мови в ДНР задекларовано рядом нормативних правових актів", - розповів один з представників "ради" Олексій Сухінін.

Він уточнив, що таке рішення не порушує прав місцевих жителів, оскільки у них залишається можливість на ньому спілкуватися в приватному житті, в той же час у них з'явиться можливість "духовно і культурно збагатитися" і зміцнити зв'язки з Росією. Російська мова була встановлено базовим в навчальних закладах на підконтрольній бойовикам території.

Політолог Олексій Голобуцький побачив в цій ситуації істотні ризики для України, згідно його публікації в Telegram, подібні рішення незаконних угруповань можуть привести до небезпечних змін в українській Конституції.

"Як бачимо, "молоді держави" горять ентузіазмом по реінтеграції в Україну. Якщо мова піде про включення цього до складу України "з усією повнотою цивільних прав", то це однозначно буде передбачати зміну Конституції тепер уже України - щоб позбавити українську мову статусу єдиної державної. Не ламати ж через коліно щирих волелюбних ополченців, змушуючи вписати українську назад хоча б як одну з державних?! Російські паспорти. Участь "ЛДНР" в обговоренні змін Конституції РФ. Позбавлення української статуса державної. Цікаво, на якому етапі українська влада почне здогадуватися, що з планом реінтеграції щось іде не так?", - написав політолог.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Кабміні України заявили, що не виключають варіанту, що після деокупації Донбасу в місцевих адміністраціях залишаться члени незаконних угруповань "ЛДНР".