RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

До Землі летить "отруйна" комета: вчені озвучили тривожний прогноз

Комета C/2019Y4 Atlas, в ядрі якої знаходиться небезпечна речовина ціан, в кінці травня наблизиться до Сонця і її буде видно з Землі неозброєним оком.

Про це повідомляють РІА Новини

"За останні сім років вона може стати найяскравішою на нашому небі. Через сонячний вітер у неї починають утворюватися хвости - один газовий, інший пиловий, які надають їй особливий видовищний вид", - сказала астроном, співробітник Московського планетарію Людмила Кошман.

За словами астронома, 24 травня комета наблизиться до Землі на максимальну відстань 117 мільйонів кілометрів. Тридцять першого травня вона наблизиться на відстань 38 мільйонів кілометрів до Сонця, тобто пройде ближче, ніж Меркурій.

"Що буде потім, можна тільки прогнозувати", - сказала Кошман.

Комета була відкрита 28 грудня 2019 року системою виявлення потенційно небезпечних астероїдів ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System). Тоді вона була дуже маленькою - 20-ї зоряної величини, при тому, що людське око здатне в хороших метеоумовах розгледіти п'яту-шосту зоряну величину.

"На кінець березня - початок квітня комета має блиск восьмої зоряної величини. Це означає, що, наближаючись до Сонця, комета стрімко починає випаровуватися", - сказала співробітник планетарію.

До кінця квітня, за словами Кошман, яскравість комети збільшиться і її можна буде побачити неозброєним оком.

"Її яскравість досягне другої зоряної величини, тобто вона буде такою ж яскравою, як зірки Великої Ведмедиці", - розповіла астроном.

Вона пояснила, що ця комета відноситься до довгоперіодичної. Минулого разу вона пролітала повз Землю на початку IV тисячоліття до нашої ери.

"Це коли в Єгипті будувалися великі піраміди", - сказала вона.

На зоряному небі комета буде зеленого кольору.

"Це залежить від газів, які знаходяться в ядрі комети. Зелений колір їй додає ціан, тому що ультрафіолетове випромінювання збуджує молекули ціану", - зазначила астроном.

Кошман пояснила, що, крім цієї комети, навесні на небосхилі можна побачити ще дві комети восьмої зоряної величини.

"Всі три об'єкта зараз можна побачити в ясну ніч в хороший телескоп", - сказала вона.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в NASA виявили на фото спіральну галактику, яка схожа на "портал в інший вимір" .