RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Як відзначали 1 травня в Києві відразу після катастрофи на ЧАЕС: архівні фото

Всього через п'ять днів після аварії на Чорнобильській АЕС, 1 травня 1986 року, жителі Києва вийшли на святкову демонстрацію, присвячену Дню солідарності трудящих.

Як свідчать архівні фото, учасники параду не підозрювали про навислу над ними небезпеку через радіаційне забруднення.

У Києві традиційна демонстрація проводилася на головній площі країни, яка тоді називалася площею Жовтневої революції, а тепер - Майдан Незалежності.

У колоні учасників параду були робочі столичних підприємств і співробітники держустанов, обов'язково були присутні школярі - юна зміна трудящих.

В руках демонстранти несли червоні радянські прапори, гасла, що прославляють соціалістичну працю, портрети вождів комунізму Леніна, Маркса і Енгельса, а також вищого керівництва країни - членів Політбюро КПРС.

Учасники параду йшли по Хрещатику до Бессарабської площі і проходячи біля трибуни, на якій розміщувалося партійне керівництво республіки, відповідали на вітання і скандували гасла.

Голова Президії Верховної Ради УРСР Валентина Шевченко та Перший секретар Центрального комітету Комуністичної партії УРСР Володимир Щербицький прийшли на демонстрацію зі своїми сім'ями, взявши навіть онуків.

Демонстрація тривала 1 годину 20 хвилин, за цей час в місті пройшли без жодних засобів захисту майже 120 тисяч киян.

Як пізніше стало відомо, 1 травня радіаційний фон в Києві перевищував норму в сотні разів. Про вибух на ЧАЕС керівництво СРСР розповіло громадянам тільки 14 травня, після того, як закордонні засоби масової інформації написали про трагедію в Чорнобилі і рекордні показники радіаційного фону в сотнях кілометрів від зони вибуху.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі з'явилася моторошні фото і відверта історія рятувальника про важку роботу в Чорнобильській зоні відчуження, де спалахнули пожежі.