RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Як червоний мак став символом пам'яті про жертв війни: історія та головні факти

Червоний мак в Україні є символом Дня примирення і пам'яті, а також Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Після початку російської агресії в Україні в 2014 році він прийшов на зміну георгіївській жовто-чорній стрічці.

Історія символу

Вперше мак як символ з'явився понад сто років тому. У 1915 році канадський військовий лікар Джон Мак-Крей написав вірш "У полі Фландрії" - де розповів про червоні макм, що виросли на могилах солдатів. Твір надихнув американську гуманістку Міон Майкл прикрасити маком свій одяг, щоб вшанувати пам'ять загиблих.

У 1920 році Американський легіон прийняв маки як офіційний символ. Уже через рік вони стали емблемою Королівського Британського легіону. Саме він дав старт акцію на підтримку ветеранів, яка у Великій Британії відбувається щорічно. Кожен благодійник отримує червоний паперовий мак і приколює його до свого одягу. Зараз квіти на лацкани чіпляють на території колишньої Британської імперії. Таким чином вшановують пам'ять загиблих у всіх збройних конфліктах з 1914-го року.

Як прийшов в Україну

Навесні 2014 року Україна прийняла червоний мак як уособлення трагедії Другої світової, в якій загинули мільйони українців. Стилізовано оформив символ харківський дизайнер Сергій Мішакін. З одного боку це квітка маку, з іншого - кривавий слід від кулі.

Як повідомляв "Апостроф", прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що масових заходів на честь закінчення Другої світової війни в Європі 8 і 9 травня в Україні не буде у зв'язку з карантином і загрозою коронавірусу.