RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Річниця смертельного бою ЗСУ з бойовиками під Волновахою: фото, відео і хронологія

Шість років тому, 22 травня 2014 року, Збройні сили України понесли найбільші від початку антитерористичної операції втрати під час бою біля міста Волноваха Донецької області.

У річницю трагедії "Апостроф" згадує хронологію і подробиці бою 51-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України з проросійськими бойовиками угруповання "ДНР".

Напад бойовиків на табір 51-ї бригади, який був розташований між селищами Ольгинка і Володимирівка, почалося між 4 і 6 годинами ранку 22 травня. Керівництво загоном здійснював Ігор Безлер ( "Бєс") - кадровий російський полковник ГРУ.

Близько сотні нападників прибуло на декількох автомобілях, серед яких були броньованиі інкасаторські машини "Приватбанку".

Українські військові на блокпості були розстріляні в упор зі стрілецької зброї і протитанкових гранатометів. Поранених добивали снайпери, що засіли на узбіччі дороги в лісопосадці.

Бійці ЗСУ спершу не відкривали вогонь на поразку, а стріляли в повітря і по ногах супротивника, применшуючи серйозність військових дій.

Прибулі на підтримку вертольоти Мі-8, пілоти яких не мали зв'язку з землею, вирішили, що вцілілі бійці 51 окремої механізованої бригади - це терористи, і відкрили по них вогонь.

Сепаратисти мали на меті прорвати кільце сил АТО, однак українським військовим вдалося відбити атаку і утримати контроль над блокпостом.

Втрати ЗСУ в цьому бою стали найбільшими з початку антитерористичної операції. Всього загинуло 18 бійців, ще близько 30 отримали поранення. Багато з тих, хто вижив, лікуються досі.


Серед причин, які призвели до фактичного побоїща і значних втрат, військові експерти називали низький рівень бойової і тактичної підготовки, відсутність розвідки місцевості, належного технічного забезпечення та взаємодії з іншими підрозділами, які могли б прийти на допомогу, і відсутність бойової охорони.

Виконуючий обов'язки міністра оборони України Михайло Коваль заявив, що причиною великих людських втрат під час бою стала недоукомплектацію і низька боєздатність особового складу бригади.

У 2015 році волонтери виготовили пам'ятну меморіальну плиту з іменами загиблих, яку встановили на місці побоїща під Волновахою.

Як повідомляв "Апостроф", раніше українські військові завдали удару по бойовиках на Донбасі, в результаті чого були знищені вогневі позиції ворога.