RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

В Україні ввели в обіг нові гроші: що потрібно знати, фото

У середу, 3 червня, Національний банк України ввів в обіг монети номіналом 10 гривень, які повинні поступово замінити еквівалентні паперові купюри.

Про це повідомили в прес-службі Нацбанку.

Національний банк введе в обіг понад 5 млн монет номіналом 10 гривень. Вони вже розподілені між підрозділами Національного банку в регіонах (Київ, Дніпро, Львів, Одеса, Харків, Хмельницький), які від сьогодні вже можуть видавати їх своїм клієнтам.

Банкноти номіналом 10 гривень, як і раніше, залишаться платіжним засобом, але поступово будуть вилучатися з обігу.

"На реверсі монети номіналом 10 гривень розміщено портрет українського гетьмана Івана Мазепи, що повторює його зображення на 10-гривневих купюрах. На аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту зазначено номінал монети. Новий оборотна монета номіналом 10 гривень виготовлена з цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем" , - повідомили в прес-службі Нацбанку.

Необхідність такої новації в Нацбанку пояснюють тим, що монети більш довговічні в користуванні, ніж банкноти низьких номіналів. Зокрема тільки в 2019 році Національний банк утилізував 72 млн штук непридатних до обігу 10-гривневих купюр на суму 719,7 мільйона гривень.

Як стверджують у Нацбанку, банкноти служать всього кілька років, монети ж можуть знаходиться в обігу 20-25 років.

"Заміна банкнот низьких номіналів на відповідні монети дасть можливість скоротити витрати на виготовлення і обробку грошей. Завдяки цьому з урахуванням терміну служби монет держава зможе заощадити близько 1 млрд гривень", - зазначив директор Департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко.

Надалі в планах Нацбанку довести номінальний ряд гривні до оптимального розміру - 12 номіналів. Він буде складатися з шести номіналів монет (10 і 50 копійок, 1, 2, 5 і 10 гривень) і шість номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 і 1000 гривень).

Як повідомляв "Апостроф", раніше Національний банк України запустив в обіг нові купюри номіналом 200 гривень, які незначно відрізняються від старих.