RU  UA  EN

Неділя, 26 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

25 травня

Всі новини

Як і чим прикрасити свій будинок на Трійцю: традиції і корисні поради

У неділю, 7 червня, православні християни в Україні відзначають одне з дванадцяти найважливіших свят у році - Трійцю. За традицією, в цей день прикрашають своє житло зеленим віттям і травами, які символізують відродження життя.

"Апостроф" зібрав поради щодо рослин, які найчастіше використовують для прикраси.

Найчастіше житла прикрашають молодими гілками дерев - липи, берези, дуба, клена, ясена, тополі або вільхи. Їх з'єднують в невеликі пучки і прикріплюють до віконних рам, дверних косяків, обрамляють ними ікони, заплітають їх в гірлянди і розвішують під стелею.

Не годяться для декору будинку на Трійцю тільки верба і осика. З вербою пов'язаний інший, не менш важливий православне свято - Вербна неділя. А осику вважають проклятим деревом, за переказами, саме на ньому повісився зрадник Юда.

Ще один постійний атрибут свята - болотна трава аїр з приємним стійким запахом. Її розсипають на підлозі в будинку, щоб вийшло подоба зеленого трав'яного килима. За повір'ям, приносить удачу, благополуччя і душевний спокій.

Вважається, що трава чебрець перебуває під заступництвом Богородиці і володіє чудотворною силою. Його підвішують до стелі, подалі від сторонніх очей або зашивають в наволочку. Також листочки можна розсипати по підвіконнях. Наші предки вірили, що чебрець захищає від пристріту і зберігає жіноче здоров'я.

З полину, любистку і папороті в'яжуть невеликі "віники" і розвішують по кутах, щоб відлякували нечисту силу. За повір'ям, полин проганяє негативну енергію з дому, а любисток привертає в будинок любов.

Ромашки та волошки красиво виглядають в букетах, якими можна прикрасити кімнати. Дрібні листочки м'яти можна розсипати по підвіконнях. Вважається, що ця трава не тільки відганяє злих духів, але і дарує спокійний, приємний сон, а також відкриває серця людей і приносить добро.

Детальніше про традиції святкування Трійці читайте в матеріалі "Апострофа": Як святкувати Трійцю: головні традиції і звичаї свята