RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Українців чекають серйозні "гойдалки": синоптик дала тривожний прогноз погоди на літо

Кліматолог Світлана Бойченко прогнозує, що в Україні будуть "погодні гойдалки" - різкі зміни погодних умов від холодних до теплих, від вологих до сухих, літо може бути несподівано прохолодне, затяжне та дощове.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Сегодня".

"Просуваючись по кліматичному історичному минулому відповідно до результатів інструментальних спостережень, ми можемо потрапити то в потепління, то в похолодання. Повторюся, зараз ми проходимо "максимум потепління". До 30-40-х років це температурне коливання матиме низхідну хвилю на тлі загального потепління, але в 2060-2070-і роки хвиля знову займе висхідне положення (ці періоди приблизно тривають 60 років)", - розповіла вона.

За словами Бойченка, температурні коливання мають природний характер. Згідно з деякими гіпотезами, ці хвилі може формувати вулканічна діяльність, а також океан. Однак не слід забувати і про зовнішні чинники, які можуть формувати такого типу коливання.

"Механізм впливу вулканів доведений. Вулкани вивергають свій матеріал в стратосферу, на висоту 20-25 км, відбувається забруднення стратосфери газами, попелом. Викиди, наприклад, SO2 в стратосфері призводять до утворення сульфатних аерозолів. Ці аерозолі можуть перебувати в стратосфері до декількох років, виконуючи роль антипарникових компонентів", - сказала Бойченко.

Вона зазначає, що вченими помічено, що після потужних вивержень на землі настає похолодання. Але важливо, щоб ці виверження були в екваторіально-тропічній зоні, тоді вони розносяться по всій земній кулі. Якщо виверження ближче до полюса, то дія має локальний і мінімальний вплив на клімат.

"Крім того, якщо в атмосферу потрапить космічне тіло, метеорит, то газо-аерозольне забруднення атмосфери також призведе до похолодання на планеті. Тобто в земній кліматичній системі є як зовнішні, так і внутрішні регулятори", - пояснила Бойченко.

За її словами, збільшення потужності природних явищ проявляється масштабністю на території України.

"Це більш різкі перепади температур (температурні гойдалки), ураганні вітри, пилові бурі, зливи, посухи і більш потужні смерчі. Аномальні явища стали більше поширюватися по території України. Якщо раніше вони мали локальний характер, то зараз зачіпають великі території", - сказала вона.

Як повідомляв "Апостроф", раніше експерти Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського заявили, що нинішній травень виявився найхолоднішим в XXI столітті.