RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Кліщі вийшли на полювання: як вберегтися і що робити при укусі

Цього року через аномально теплу зиму в Україні особливо активізувалися кліщі, які можуть переносити небезпечну хворобу Лайма та інші. Кліщі легко можуть атакувати людину після прогулянки в лісі чи парку, а через безболісність укусу помітити їх вдається не відразу.

"Апостроф" розповідає про те, що треба робити, щоб вберегтися від укусу небезпечних комах.

Де можна зустріти кліща

Зустріти кліща можна не тільки в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше вони сидять в траві, на висоті 20-60 см, і лише зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини. Іксодові кліщі можуть переносити збудників небезпечних захворювань людини і тварин, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), а також хвороби Міямото. Збудники потрапляють в наш організм під час присмоктування кліща.

Як уберегтися від комахи

Якщо ви зібралися на прогулянку, перш за все подбайте про відповідний одяг: найбільш безпечним буде одяг з довгими рукавами, світлого кольору, бажано одягти штани і заправити їх в шкарпетки.

Для захисту варто використовувати репеленти - спеціальні засоби, що відлякує кліщів. Вони можуть бути у вигляді аерозолю, мазі. Дотримуйтесь інструкції з використання засобу. Обов'язково зверніть увагу на тривалість їх дії і не забувайте використовувати повторно.

На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки і не заходьте в траву збоку: саме там кліщів найбільше.

Коли кліщ потрапляє до вашого одягу, то залишається нерухомим, поки ви припините активно рухатися, сядете або ляжете. Саме тоді нападник починає шукати місце прикріплення до тіла - повільно переміщається від низу до верху. Цей процес може тривати від 30 хв до трьох і більше годин, навіть кілька днів.

Оглядайте себе і своїх близьких кожні дві години прогулянки. Відчути укус кліща майже неможливо: тварина виділяє анестетичну речовину, яка знеболює укус. Потрібен ретельний огляд, оскільки напасти може бути і так звана німфа - молодий дуже маленький кліщ.

Відразу після повернення додому ще раз огляньте дітей, тварин і себе: краще всього це зробити в білій ванні з хорошим освітленням.

Одяг, який ви зняли, слід ретельно почистити і випрати. Те ж саме зробіть з речами, якими ви користувалися на прогулянці. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.

Що робити, коли кліщ уже присмоктався

На тілі людини або тварини кліщ може триматися до 12 діб. Дорослих кліщів, які присмокталися, зазвичай помічають через 2-3 дня: тоді на місці укусу з'являються припухлість, почервоніння, починається сверблячка, а сам кліщ збільшується в розмірах.

Відразу зверніться до лікаря. У травмпункті вам допоможуть витягти кліща і проконсультують щодо подальших дій.

Якщо поблизу немає лікаря, видаліть кліща самостійно. Для цього можна використовувати спеціальні пристрої для видалення кліщів, які продаються в ветеринарних аптеках.

Якщо немає пристрою, зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, або пінцетом чи петлею з нитки. Витягайте кліща повільно - без ривків! Важливо видалити кліща разом з хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть залишки стерильною голкою. Після видалення кліща ранку потрібно змастити антисептиком, а руки вимити з милом.

Що робити далі

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань, проте їх укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами. Видаленого кліща необхідно помістити у флакон, пробірку, інший чистий посуд, покласти туди ж маленький шматочок травинки і щільно закрити кришку. За направленням лікаря-інфекціоніста в лабораторної мережі здійснюють дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.

Також протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щодня вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, негайно зверніться до лікаря.

Нагадаємо, 6 червня в селі Либохора Сколівського району Львівської області 10-річну дівчинку в ліву руку вкусила отруйна змія.