RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Екокатастрофа в Карпатах: як відновити ліси і скільки потрібно часу

Укріплення дамб на гірських річках Карпат і навіть будівництво нових не вирішить екологічну проблему в регіоні, а просто відтягне її в часі. Зменшити масштаб екокатастрофи в Карпатах можна лише, припинивши вирубки лісу.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів директор громадської організації "Київський еколого-культурний центр" Володимир Борейко.

За його словами, спорудження нових дамб і укріплення берегової лінії лише ляже додатковим навантаженням на бюджет, а користі від цього не буде.

"Дамби будуть ламатися, руйнуватися. Там така напруга води, така потужна кінетична енергія, що дамби просто не витримають. Крім того, по-перше, будівництво серйозних дамб, які не такі маленькі як зараз, - це колосальні гроші. А по-друге, щоб побудувати дамби, треба знову рубати ліс. Так навіщо закопувати гроші в землю? Давайте перестанемо рубати ліс - і все", - зазначив Борейко.

Також експерт назвав орієнтовні терміни для відновлення екологічної ситуації в карпатському регіоні - для відновлення біогеоценозу лісу треба щонайменше 30 років.

"Ми не можемо прискорити зростання лісу. Це сотні років. Треба оцінити карту з датами закінчень вирубок - 30 років тому, 40 - тоді можна говорити про зменшення катастрофи. Я думаю, що через 30 років після припинення вирубок настане поліпшення ситуації. Наприклад, зараз в місцях, де вирубки припинилися 20-30 років тому, вже є самосів. Ще через 30 років ліс отримає повноту - і ми будемо мати вже істотне поліпшення, оскільки ліс буде затримувати воду. Не так добре, звичайно, як праліси, в які приїжджаєш, йдеш - і там моху мало не по коліно. Ці моху, як губка, вбирають і утримують воду. Але навіть молодий ліс - це не голі схили, там вже хоч якась трава, чагарники - вони вже затримують воду. А якщо виростуть ще й дерева, вони будуть ще більше затримувати", - пояснив експерт.

"Якщо ми зараз припинимо рубати, ситуація просто не буде погіршуватися. І це головне", - резюмував Борейко.

Детальніше про екологічну катастрофу в Карпатах і можливі шляхи порятунку читайте в матеріалі "Апострофа": Ліси будуть знищувати, поки не станеться карпатського "Чорнобиля" - еколог.