RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ліси будуть знищувати, поки не станеться карпатського "Чорнобиля" - еколог

Чому катастрофи в Карпатах не минути і коли її можна зупинити

Чому катастрофи в Карпатах не минути і коли її можна зупинити Карпати Фото: pmg.ua

Зараз на Прикарпатті та Буковині відбувається антропогенна катастрофа, створена руками лісників, внаслідок якої було підтоплено 4596 житлових будинків, понад 3 тис. га сільськогосподарських земель, 110 км автодоріг, зруйновано 90 мостів, відселено 285 осіб. Уберегтися від стихії уже неможливо, ситуація буде лише погіршуватися, чому сприяють і зміни клімату. Якщо ж припинити вирубку лісів просто зараз, то ситуація покращиться лише через 30 років. Про це в бліц-інтерв’ю Апострофу розповів директор громадської організації "Київський еколого-культурний центр" ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО.

- Що, на вашу думку, відбувається на заході України зараз і чому?

- Ситуація пов'язана із вирубкою лісів. Прикарпаття є лідером із вирубки лісів. Взагалі, в українських Карпатах за останні 10 років суцільними вирубками винищили 10-15% лісів. Це ми дізналися завдяки космічним знімкам і американській програмі Forest Watch.

- 10-15% - це ж мало. Невже все так критично?

- Ні, це за останні 10 років. А останні 20, 30, 40 років теж зрубували ліси. Можна припустити, що в Карпатах вирублено 50% і більше. Бо Forest Watch показує динаміку лише за 10, максимум 15 років.

Якщо є ліс, є мох, вони утримують воду і вона поступово випаровується в повітря. А якщо, наприклад, налити на стіл води – вона буде стікати на підлогу. Це те що відбувається в Карпатах у тих частинах, де немає лісу. Гори не затримують воду, а скидають її відразу у річки – ті підіймаються і зносять житла людей. Ми – і не тільки – ведемо війну проти лісників уже багато років. Але, на превеликий жаль, лісники продовжують рубати, а уряд нічого не робить для того, щоб зупинити варварське знищення карпатських лісів.

До речі, у країнах Європи у гірських масивах, таких як Альпи, за 10 років було зрубано лише 3-4%. Тож ми "переганяємо" ЄС в декілька разів. І, відповідаючи на попереднє ваше питання, - в зараз у західному регіоні відбувається створена руками лісників антропогенна катастрофа.

- Чув таку думку, що ЄС виступає за дозвіл продавати з України ліс-кругляк, але за одної умови – аби насаджували нові ліси замість вирубаних.

- Це говорить не ЄС, а наші лісники. Вони беруть якихось чиновників із Євросоюзу, які щось там заявляють, й інтерпретують їхні слова на свою користь. Нема ніде офіційної заяви ЄС. Є заяви окремих чиновників. Але є і протилежні думки інших політиків, які застерігають Україну проти такої варварської діяльності – вирубки лісів. Але Держлісагентству вигідно цитувати тих, хто працює на їх "млин". Це по-перше.

Володимир БорейкоФото: УНІАН

А по-друге, не можна порівнювати, скажімо, природний буковий ліс з насадженнями ялини. Бо це зовсім інший ліс. Крім того, для того, щоб ялина стала величезною, треба сто років. А поки цей термін не вийде, дощі будуть завдавати шкоди.

Взагалі, у горах не можна рубати. Це антиекологічно і антиморально. Гірські ліси – це дуже важливий елемент ландшафту з точки зору створення клімату і рекреації. Німеччина і Швейцарія не рубають ліс у себе в Альпах. Навпаки, вони отримують гроші за те, що туди приїжджають мільйони туристів. В українських лісників треба просто відібрати Карпати і віддати їх умовному "Міністерству рекреації". Користі від цього держава отримає набагато більше, ніж від вирубки буків.

- Наскільки катастрофічним є те, що відбувається, і чи буде ситуація погіршуватися і розширюватися?

- Я вважаю, що буде. Бо, на жаль, жоден уряд за часів незалежності нічого не зробив. Простих людей це дуже хвилює. Але я не бачив жодного урядовця, який дійсно щось би робив, аби зупинити рубку. Багато говорять, але нічого не роблять. Хіба що минула Рада прийняла до розгляду закон про заборону злочинних рубок, а ця його схвалила і Володимир Зеленський підписав. Але в цьому нема заслуги чиновників, бо цей законопроект написали ми із природоохоронними організаціями. Але я вважаю, що взагалі треба заборонити вирубку лісів – лишити дозвіл лише для потреб місцевих жителів. Ніякого продажу в інші країни.

- Хотілося б почути ваш прогноз на майбутнє.

- Буде все гірше і гірше. Я не вірю ні в які "еволюційні" заходи. Я знаю лише один захід – коли смажений півень у дупу клюне. Коли це станеться, як з Чорнобилем, тоді будуть зміни. Поки що не сталося – рубки будуть все більше і більше знищувати ліси. Навіть у заказниках останні 5 років винищувалися ліси.

Тепер народні депутати В'ячеслав Рубльов і Ігор Палиця хочуть дозволити полювання і рубки у заповідниках. Законопроект № 3619 про внесення змін до статей 16 та 30 Закону України “Про природно-заповідний фонд України" є антиекологічним і, як ми з колегами вважаємо, його розробили волинські лісники. Закон передбачає за допомогою бензопил і сокир покращити природоохоронні, естетичні і наукові якості заповідників. Тут треба зазначити, що в Карпатах – до 20% заповідного фонду України. Лісники зараз мають проблему – аби рубати ліс у Карпатах, треба робити дороги. Деревина стане дорогою і її ніхто уже не купуватиме. Там, де дороги уже були, вони все вирубали. Тож у них є пропозиція – залізти в заповідники і заповідні урочища. Нібито для підвищення протипожежної безпеки. Але для цього треба проводити протипожежні заходи і купувати техніку.

Таким чином вони хочуть легко заробляти на рубках лісу. Але для червонокнижних тварин і рослин це взагалі жах, це смерть. Це практично всі червонокнижні рослини, ті ж орхідеї, сон-трава, червонокнижні птахи – від вибіркових санітарних рубок і так страждає 36 видів, зокрема ті, що охороняються на міжнародному рівні, 5 видів кажанів. Вони живуть у різних деревах, зокрема дуплястих, і якщо їх вирубувати, ці тварини зникатимуть.

- Ви згадали про Чорнобиль. Чи можуть екологічні наслідки від вирубки лісів бути такими ж, як від Чорнобильської аварії?

- Ні, ні. Чорнобильська катастрофа вдарила взагалі по всій Європі. А тут будуть страждати чотири області – Львівська, Закарпатська, Івано-Франківська і Чернівецька. Області, на території яких знаходяться гори.

Насамперед страждатимуть люди. Тих, хто живе на цих схилах, будує села просто біля берегів гірських річок, такі зливи будуть просто зносити. Ситуація буде погіршуватися через кліматичні умови. Як ми бачимо, дощі у нас то стихають, то ллють зливами, потім знову спека, знову багато дощів.

Ліс в КарпатахФото: Getty images

- Чи можна себе якось убезпечити, якщо побудувати, наприклад, дамби?

- Це не вирішення проблеми, а просто її відтягування. Дамби будуть ламатися, руйнуватися. Там така напруга води, така потужна кінетична енергія, що дамби просто не витримають. Крім того, по-перше, будівництво серйозних дамб, не таких маленьких як зараз, – це колосальні гроші. А по-друге, аби збудувати дамби, треба знову рубати ліс. Тож навіщо закопувати гроші в ґрунт? Давайте перестанемо вирубувати ліс – і все.

- Щоб відновився біогеоценоз лісу, треба дуже багато часу.

- Так, я з вами згоден. Але, нажаль, ми не можемо пришвидшити ріст лісу. Це сотні років.

- Тож якщо ми зараз припинимо рубати ліс, то скільки років треба, аби хоча б зменшився масштаб катастрофи?

- Для цього треба мапу з датами завершення вирубок – 30 років тому, 40 – тоді можна говорити про зменшення катастрофи. Я думаю, що через 30 років після припинення вирубок прийде покращення ситуації. Наприклад, зараз у місцях, де вирубки припинилися 20-30 років тому, уже є самосів. Ще через 30 років ліс отримає повноту - і ми матимемо уже суттєве покращення, оскільки ліс буде затримувати воду. Не так добре, звісно, як праліси, в які приїжджаєш, ідеш – і там моху ледь не по коліна. Такі мохи, як губка, всотують і утримують воду. Але навіть молодий ліс – це не голі схили, там уже хоч якась трава, чагарники – вони уже затримують воду. А якщо виростуть ще й дерева, вони будуть ще більше затримувати.

Але якщо ми зараз перестанемо рубати, ситуація просто не буде погіршуватися. І це головне.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами