RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Десятки міст підуть під воду: озвучено лякаючий прогноз щодо змін клімату в Україні

Український клімат змінюється, набуваючи тропічних ознаки - тривалі бездощові періоди, за якими приходять сильні зливи. За прогнозами екологів, до 2100 року 34 українських міста можуть бути частково затоплені.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла керуюча директор міжнародної неурядової екологічної організації 350.org в країнах Східної Європи, Центральної Азії та Кавказу Світлана Романко.

Вона додала, що загальна річна кількість опадів при цьому не змінюється, але іншим стає характер опадів. Те, що ми нещодавно могли спостерігати в Карпатах.

В Україні вдвічі збільшилася кількість кліматичних явищ - граду, смерчів, ураганів і т.п. Інфраструктура населених пунктів не розрахована на сильні зливи, оскільки будувалася відповідно до інших кліматичних реалій. Зокрема, зливні каналізації не здатні впоратися з потоками, що збільшилися. Підтоплення стають частішими. Залиті по дах автомобілі на вулицях міст - явище, яке колись носило надзвичайний характер, але сьогодні стає майже буденністю.

Близько 90% важких економічних втрат в світі доводиться не на такі явища природи, як виверження вулканів, цунамі і землетруси, а саме на паводки, повені, сильний вітер, зливові дощі, град, посухи.

На торішньому саміті ООН зі зміни клімату наводилася цифра: близько 340 мільярдів доларів складають в світі щорічні збитки тільки через паводки. Але це не єдине явище, пов'язане зі зміною клімату. До них відносяться також опустелювання, різке зниження запасів питної води, зміна клімату в бік охолодження і т.п.

Раніше тепла течія Гольфстрім "захищала" Європу, роблячи в ній клімат більш м'яким: зима не дуже морозна, літо не спекотне. Але швидкість Гольфстріму сповільнилася. Тепер в Західній Європі, клімат якої визначає близькість Атлантичного океану, літо стає посушливим, зима холодною. Навіть в африканській Сахарі з'явилися снігопади. Раніше холодні атмосферні маси з півночі так далеко не заходили. Всі ці процеси відбиваються і на нас.

Кліматологи створили карту-прогноз зміни клімату. Що стосується України, картина така: до 2030 року для західних і центральних областей будуть характерні саме великі паводки, на півдні та сході будуть відбуватися процеси, які можна віднести до опустелювання. Це нестача опадів, високі температури повітря.

"Наші колеги з ГО "Екодім" з'ясували, що до 2100 року 34 українських міста можуть бути частково затоплені, 6 містечок і 62 села можуть бути повністю затоплені, як і 200 тисяч га сільськогосподарських земель. 75 тисяч людей ризикують стати кліматичними переселенцями, адже їх будинки можуть виявитися в зоні затоплення; 660 екологічно небезпечних об'єктів і 98 об'єктів природно-заповідного фонду можуть виявитися в прогнозованої зони затоплення ", - повідомила Романко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Людство стрімко прямує до точки неповернення, попереду війни за воду, ресурси і території - еколог.