RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

На Марсі виявили зелену ауру і загадкову пляму

Вчені виявили на Марсі зелену ауру, вона з'являється, коли повітряні потоки високо в атмосфері опускаються приблизно на 40 миль (64 км) над марсіанським грунтом.

Про це повідомляє "Мир24".

Коли це відбувається, атоми азоту і кисню об'єднуються, утворюючи молекули оксиду азоту, випускаючи при цьому невеликі сплески ультрафіолетового світла. Іншими словами, коли його атмосфера "падає", Марс сяє зеленим.

Як і на Землі, вони можуть змінюватися в залежності від пори року. Наприклад, нічне світіння здається найбільш яскравим в розпал Північної і Південної зим планети. Це відбувається, коли більш гарячі течії повітря спрямовуються від екватора до полюсів Марса.

Команда також виявила те, чого не очікувала - сліпучу яскраву пляму, яка з'являлася і зникала майже точно над 0 градусами довготи і 0 градусами широти на Марсі. Що це таке і чому виникає, поки незрозуміло.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що над 20-кілометровим марсіанським вулканом Arsia Mons в середині липня з'явився густий шлейф, який витягнувся приблизно на 1800 кілометрів під невеликим кутом до екватора.