RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Війна між Вірменією і Азербайджаном: головні факти про конфлікт через Карабах

У неділю, 27 вернесня, Вірменія та Азербайджан знову розгорнули повномасштабні бойові дії на Південному Кавказі, в основі конфлікту - Нагірно-Карабаський регіон, який визнаний частиною Азербайджану, але фактично є під контролем етнічних вірмен.

Про це повідомляє "Апостроф".

Вірменія та Азербайджан були частиною Радянського Союзу, який існував між 1922 і 1991 роками. Обидві країни лежать у стратегічно важливому районі південно-східної Європи, який називається Кавказ.

За радянських часів Нагірний Карабах був регіоном з вірменською етнічною більшістю, який контролювався владою Азербайджану.

Коли Радянський Союз почав розпадатися наприкінці 1980-х, регіональний парламент Нагірного Карабаху проголосував за те, щоб стати частиною Вірменії. Це призвело до етнічних сутичок, і повномасштабної війни, де загинули десятки тисяч людей.

Вірменські сили отримали повний контроль над Нагірним Карабахом до того, як у 1994 році оголосили про припинення вогню за посередництвом Росії. Після цієї угоди Нагірний Карабах залишався частиною Азербайджану, але керувався етнічними вірменами за підтримки вірменського уряду.

З того часів відбувались мирні переговори за посередництвом Мінської групи ОБСЄ - органу, створеного в 1992 році під головуванням Франції, Росії та США.

Але вони не домовились про мирний договір. Протягом останніх трьох десятиліть тривали сутички, а в результаті останнього серйозного спалаху в 2016 році загинули десятки військових з обох боків.

Конфлікт ще більше ускладнюється геополітикою. Туреччина, яка є членом НАТО, була першою державою, що визнала незалежність Азербайджану в 1991 році. Колись президент Азербайджану Гейдар Алієв описав країни як "одну націю з двома державами".

Тим часом Вірменія має добрі стосунки з Росією. У Вірменії є російська військова база, обидві країни є членами військового союзу - Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).

Україна у своїх стратегічних документах називає Азербайджан стратегічним партнером. Вірменія натомість була однією з 11 країн, які проголосували проти резолюції ООН щодо визнання незаконності анексії Криму Росією.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Міністерстві оборони Азербайджану продемонстрували ще одне відео з місця бойових дій під час ескалації військового конфлікту на азербайджано-вірменському кордоні.

Нагадаємо, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган відреагував на інтенсивні бої за Нагірний Карабах.