RU  UA  EN

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

Всі новини

Що краще - механіка або автомат: водіям розповіли про різницю і переваги

Багатьох водіїв бентежить питання, яка коробка передач в автомобілі буде кращою - механічна або автомат.

У цьому розбирався "Апостроф".

Хоча автомат вже давно популярний, але все ж механіка ще користується попитом. Деякі вважають, що ручна коробка більш практична і має ряд переваг.

Надійність

Механічна ручна коробка (МКПП) цінується за надійність. Вона не вимагає складного обслуговування. А при правильній експлуатації довго служить, без великих вкладень.

При покупці старих авто краще зупинити вибір на механіці.

Економічність

МКПП потребує менше витрат, ніж автомат. Це пов'язано з тим, що механіка має менші втрати енергії, що дуже вигідно в заторах.

Мотор

Для багатьох, особливо для гонщиків, важливо самим вибирати оптимальні режими роботи двигуна і підтримувати його обороти. Автомат гірше витримує навантаження під час різкого повороту або дрифту.

Гальмування двигуном

Така важлива функція на механіці необхідна жителям гірських районів. Там автомат буде не практичний в цьому випадку, а зупинятися доведеться гальмами, від чого вони втрачають ефективність.

Інші переваги й недоліки

Машині з МКПП легше вибратися з багнюки, де треба перемикати передачі, щоб розгойдатися і рушити з місця, де застрягло авто. На автомат в цьому випадку надії мало. Тому механічну коробку часто встановлюють на позашляховики.

Як повідомляв "Апостроф", опубліковано рейтинг від Страхового інституту дорожньої безпеки (IIHS), який є золотим стандартом безпеки автомобілів. У 2020 році найвищу оцінку (Top Safety Pick +) отримали 10 машин.