RU  UA

Українки з дітьми у Сирії і нові зони карантину - головні новини 9 жовтня

Десятки українок із дітьми перебувають у таборах в Сирії, в Україні оновили поділ міст на зони карантину, а через оголошення надзвичайного стану у столиці Киргизстану розпочалися масові заворушення. Про це і не тільки у підсумковому випуску новин на Апостроф TV.

Українок з дітьми утримують в Сирії

Десятки українців утримують у Сирії у таборах для біженців закритого типу. Аби не вмерти з голоду, вони харчуються травою та п'ють воду з річки. У нелюдських умовах, за попередніми даними, знаходяться 17 українських жінок та 44 дитини. Деякі люди перебувають там уже декілька років. За останні два роки загинули троє українок. Родичі затриманих українців звернулися до влади із проханням посприяти визволенню їхніх близьких.

Нові карантинні зони

На позачерговому засіданні спеціальної комісії визначили нові межі епідемічного зонування. Тернопіль більше не у "червоній" карантинній зоні, однак там залишається місто Канів, що на Черкащині. Також у найвищу зону небезпеки потрапили Суми. Карантинні обмеження у Тернополі та Бережанах Тернопільської області послабили, тепер ці населені пункти у "помаранчевій" зоні. Такого ж кольору залишаються Харківщина, Одещина та Дніпропетровщина - у цих регіонах упродовж тижня фіксували найбільшу кількість нових випадків зараження за добу. До "помаранчевої" зони потрапила і українська столиця. Нове зонування почне діяти з понеділка і триватиме два тижні.

Масові заворушення в Бішкеку

Президент Киргизстану оголосив у столиці країни надзвичайний стан. У зв'язку з цим на головну площу Бішкека вийшли тисячі людей. Тамтешні ЗМІ повідомляють, що столиця потерпає у кривавих заворушеннях. Крім того, невідомі розстріляли автівку колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва, якого кілька днів тому протестувальник звільнили з СІЗО. Влада заявила, що надзвичайний стан оголосили нібито через загрозу життю людей. Військовослужбовці вже облаштували у Бішкеку блокпости.