RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Коронавірус може вражати очі: лікарі попередили про серйозну небезпеку

Коронавірус COVID-19, який відомий як респіраторна інфекція, може проникати в очі і викликати серйозні ускладнення, але багато в чому симптоматика буде залежати від початкового стану здоров'я хворого.

Про це заявили лікарі Товариства інфекційних хвороб Америки, повідомляє medicalxpress.com.

"Передбачалося, що очі можуть бути джерелом як "внутрішнього", так і "зовнішнього" нового коронавірусу", - заявив доктор Аарон Глатт.

За словами фахівців, у пацієнтки з Китаю незабаром після одужання від COVID-19 розвинувся гострий напад глаукоми. Лікарям довелося провести операцію, щоб вилікувати це захворювання, а аналізи тканин ока показали наявність SARS-CoV-2.

Пацієнткою була 64-річна жінка, яку було госпіталізовано через COVID-19. Вісімнадцять днів потому її симптоми повністю зникли, а мазки з горла виявилися негативними.

Однак приблизно через тиждень у неї з'явився біль і втрата зору в одному оці, а через кілька днів після цього в іншому оці, зазначено в звіті доктора Ін Яна і його колег з лікарні загального профілю в Ухані (Китай).

Пацієнтка знову потрапила в лікарню, де їй поставили діагноз гостра закритокутова глаукома і катаракта. Ліки не змогли знизити її очний тиск, тому лікарі провели операцію - в процесі взяли зразки тканин.

Команда лікарів повідомила, що аналіз тканин показав, що SARS-CoV-2 проник у тканини ока. Хоча незрозуміло, як вірус потрапив в очі пацієнтки, експерти погодилися, що цей випадок підкреслює важливість захисту очей.

"Цей випадок є доказом того, що коронавірус може інфікувати не лише дихальну систему, а й тканини ока", - йдеться в заяві лікарів.

За словами Глатта, неможливо сказати, чи заразилася пацієнтка в цьому випадку SARS-CoV-2 через очі. Ще більше питань з приводу того, чи викличе вірус, який залишився в тканинах ока пацієнта, проблеми.

Доктор Грейс Ріхтер, офтальмолог з очного інституту Роско при Університеті Південної Каліфорнії в Лос-Анджелесі, заявив, що при COVID-19 зазвичай спостерігаються обмежені проблеми з очима: у незначної кількості пацієнтів розвивається кон'юнктивіт, при якому біла частина ока і внутрішня частина віка стають опухлими, червоними і чешуться.

У той же час він підкреслив, що поки рано говорити, що коронавірус може викликати більш серйозні проблеми - розвиток глаукоми могли спровокувати і ліки, які приймала пацієнтка під час хвороби.

Як повідомляв "Апостроф", для більшості людей, інфікованих коронавірусом, COVID-19 являє собою короткочасне захворювання. Однак у деяких спостерігається "хронічний COVID-19", який відрізняється стійкою втомою, постійним болем і задишкою протягом декількох місяців.