RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Літо буде тривалішим, зима - теплішою: український кліматолог дала тривожний прогноз

Через підвищення середньої температури повітря на нашій планеті на 2 градуси полярне літо стане вдвічі довшим, а це загрожує таненням вічної мерзлоти, підвищенням рівня світового океану і різкою зміною погодних умов за межами арктичних територій.

Про це повідомила в інтерв'ю Главреду завідувачка відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух .

За словами кліматолога, підвищення середньої температури повітря в рік всього на 0,1 градуса означає зростання тривалості теплого періоду на один день. Якщо ж глобально вона виросте на два градуси, збільшення складе 20 днів.

"20 днів для полярних широт - це дуже багато, тому що це тривалість полярного літа. Уявіть, якщо це літо стане вдвічі довшим", - зауважила Віра Балабух.

Вона підкреслила, що інтенсивне танення льодовиків уже відбувається в Гренландії, практично відкрито Північний морський шлях, який вже майже не замерзає, а кромка льоду відійшла більш ніж на 100 км від берега. Тим часом температура піднялася всього на один градус в порівнянні з початком століття.

"За даними кліматичних моделей, нас чекає підвищення температури в арктичних регіонах не на 2-5 градусів, а 8-10. Уявіть собі, якщо тривалість літа в полярних широтах виросте на три місяці. Звідси - і танення льодовиків і підвищення рівня світового океану" , - попередила кліматолог.

При цьому, за її словами, зміни клімату будуть відчутні не тільки в арктичних територіях.

"Ці регіони дуже важливі для формування циркуляцій атмосфери, тобто це буде визначати, які циклони будуть приходити на нашу територію, які повітряні маси вони будуть приносити з собою, а, відповідно, яку погоду формуватимуть", - зауважила Віра Балабух.

Як повідомляв "Апостроф", через швидку зміни клімату від найбільшого з останніх арктичних шельфових льодовиків Гренландії відколовся масив льоду, площею близько 110 кв. км - більше, ніж місто Париж.