RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.75
  • НБУ:EUR 42.80
НБУ:USD  39.75
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

24 травня

Всі новини

Вчені з'ясували, при якій групі крові мінімальний ризик зараження Covid-19

Два незалежних медичних дослідження показали, що люди з групою крові O (I) можуть мати менший ризик зараження COVID-19.

Про це повідомляє Daily Sabah.

В Данії 11 дослідників на основі інформації 473 654 осіб, перевірених на COVID-19, провели дослідження, яке показало, що люди з групою крові O (I) мали знижений ризик зараження коронавірусом.

"Група крові О (I) суттєво пов'язана зі зниженою сприйнятливістю до інфекції SARS-CoV-2", - сказано у дослідженні, опублікованому в медичному журналі Американського товариства гематології.

Поряд з цим, дослідження показало, що особи з групами крові A (ІІ), B (ІІІ) і AB (ІV) мають більш високий ризик прояву тромбозу - згортання крові всередині кровоносної судини - та серцево-судинних захворювань, які є суттєвими захворюваннями госпіталізованого COVID-19.

До подібних результатів дійшли канадські медики, у дослідженні, проведеному 14 дослідниками на основі даних пацієнтів відділення інтенсивної терапії у шести столичних лікарнях Ванкувера.

"У пацієнтів з COVID-19 з групою крові А (ІІ) або АВ (ІV) виявляється вищий ступінь тяжкості захворювання, ніж у пацієнтів з групою крові О (І) або В (ІІІ)", - йдеться в дослідженні, опублікованому в тому ж журналі.

Канадські медики додали, що особи з групою крові О бути "менш сприйнятливим до зараження ГРВІ-CoV-2".

Дослідження також зазначило, що у пацієнтів із COVID-19 групи крові А (ІІ) або АВ (ІV) високий ризик у потребі штучної вентиляції легенів і довша тривалість реанімації у порівнянні з пацієнтами з групою крові О (І) або В (ІІІ).

Раніше дослідження, проведене компанією з генетичного тестування ДНК 23andMe, серед понад 750 тисяч учасників, отримало ті самі результати. Згідно з дослідженням, у тих, хто мав кров типу O (І), в тому числі і працівники охорони здоров'я, що працюють на хворими на коронавірус, мали приблизно на 13-26% менше шансів заразитися вірусом після контакту з ним, що менше, ніж у будь-якої іншої групи крові. Ця ж група також мала 9–18% менше шансів отримати позитивний тест на COVID-19, якщо вони все-таки заразились.

Як повідомляв "Апостроф", медики звернули увагу, що багато хворих, які перенесли коронавірус, після одужання впродовж декількох тижнів і навіть місяців скаржаться на розлади здоров'я. Ці недуги вчені назвали наслідком відразу чотирьох різних синдромів.