RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

В Україні коронавірус лікують антибіотиками: які препарати використовують і що не так

В Україні трапляються випадки, коли українські лікарі прописують пацієнтам з підтвердженим COVID-19 або навіть просто з підозрою на вірус антибіотики, що неправильно і шкодить здоров'ю.

Про це розповів у коментарі "Апострофу" лікар-інфекціоніст Віталій Євтушенко.

За словами медика, йому відомо, що пацієнтам з симптомами коронавірусу, без медогляду, здачі аналізів та ПЛР-тесту, сімейний лікар онлайн призначив "Амоксиклав" (Амоксицилін). Це антибіотик, який застосовується для лікування бактеріальної інфекції нижніх дихальних шляхів, інфекції ЛОР-органів.

Ще двом хворим, з підтвердженим діагнозом, призначили аналогічні препарати, тільки з іншою діючою речовиною, "Цефтриаксон" та "Сумамед". Аналізів для підтвердження бактеріальної інфекції вони не здавали. Причому, за словами лікаря, таких випадків в Україні досить багато.

Євтушенко зазначає, що правильніше було б отримати клінічні і лабораторні докази присутності бактеріальної інфекції, від якої антибіотик допоможе. В іншому випадку призначати такі препарати при COVID-19 немає підстав.

"Потрібно здати аналізи, зробити рентген, щоб чітко оцінити картину легенів. Багато пацієнтів переносять коронавірусну пневмонію на ногах, навіть не підозрюючи про неї. У такому випадку її навіть чіпати не потрібно", - говорить інфекціоніст.

Крім того, прийом антибіотиків, якщо немає підтвердженої бактеріальної інфекції, може негативно позначитися на здоров'ї хворого, пояснює він. Більш того, безпричинне призначення таких препаратів може викликати стійкість мікробів до антибіотиків і в подальшому ускладнити лікування бактеріальних інфекцій.

"Навіть якщо брати найбільш, умовно кажучи, щадні препарати, серед побічних ефектів може бути діарея, кандидоз, блювота, негативний вплив на серцево-судинні та дихальні системи. Також, при вживанні антибіотиків виростають мікроби, які до них вже будуть нечутливі, і це стає для лікарів проблемою. Коли дійсно виникає серйозне бактеріальне ускладнення, а мікроби виявляються нечутливими до цих препаратів, нам доводиться шукати інші ліки, які будуть дорожчими, або їх не буде в наявності", - зазначив Євтушенко.

Детальніше про лікування коронавірусу в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": Антибіотик при коронавірусі: панацея чи помилка лікаря.