RU  UA

Люди повинні розуміти: екс-бранець бойовиків виступив з важливою заявою щодо виборів на Донбасі

Пункти плану України щодо досягнення миру на Донбасі, який передбачає вибори 31 березня 2021 року, виведення російських військ, амністію і врегулювання на кордоні, виглядає нереалістичним.

Таку думку висловив в ефірі Апостроф Live колишній в'язень ОРДЛО Станіслав Асєєв.

За його словами, цей документ був реакцією на пропозицію Російської Федерації та її сателітів - так званих "ЛДНР".

"Вони взагалі запропонували ще більш неймовірні речі, ніж наші. Тобто вони запропонували, наприклад, закріпити в нашій Конституції особливий статус ОРДЛО до 2050 року без можливості зміни цього положення до 2045 року. А щоб його змінити, потрібен якийсь окремий референдум, знову ж таки, на місцевому рівні саме для ОРДЛО. І це тільки один пункт із, здається, 15-ти ", - уточнив Станіслав Асєєв.

На його думку, така пропозиція змусила українську сторону зробити хід у відповідь, як вимагає дипломатія, щоб не висловлювати відразу категоричну відмову.

"Це скоріше пропозиція-мрія, ніж реальність. Зробити те, що там пропонується, зокрема, в частині виборів - це просто ... я тут сподіваюся на Російську Федерацію, що вона не піде на це. Якби вони завтра сказали" добре ", ми б зіткнулися з ситуацією, до якої абсолютно не готові. Ми не готові до тих виборів, якщо виходити з психологічного і ментального складу тих людей, які зараз на тій окупованій території, і з кількості бойовиків, які наповнюють так звані "корпуси" , - зазначив колишній в'язень ОРДЛО.

Детальніше про те, чому новий план по Донбасу - це мрія, а не реальність, читайте в матеріалі "Апострофа": Ми повинні дипломатично спілкуватися з ОРДЛО, не можна відразу сказати "йдіть під три чорти" - Станіслав Асєєв