RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми маємо дипломатично спілкуватися з ОРДЛО, не можна одразу сказати "ідіть до біса" - Станіслав Асєєв

Журналіст розповів чому новий план по Донбасу - це мрія, а не реальність

Журналіст розповів чому новий план по Донбасу - це мрія, а не реальність Станіслав Асєєв Фото: facebook.com

Журналіст, колишній в’язень ОРДЛО СТАНІСЛАВ АСЄЄВ в ефірі Апостроф Live розповів, наскільки реалістичним є план з досягнення миру на Донбасі і чи відбудеться проведення виборів в ОРДЛО 31 березня та виведення військ Російської Федерації з української території у 2021 році.

- Вибори 31 березня 2021 року, виведення російських військ, амністія, врегулювання – пункти планів України по досягненню миру на Донбасі. Цьому плану передував "документ ЛДНР", якийсь пройшов повз ЗМІ. Чи треба пов’язувати ці плани, бо за розведенням вони схожі?

- Безперечно, про це треба обов’язково сказати, щоб люди розуміли. Цей наш план з’явився як реакція на пропозиції Російської Федерації або їхніх сателітів – так званих "ЛДНР". Вони взагалі запропонували ще більш неймовірні речі, ніж наші. Тобто вони запропонували, наприклад, закріпити в нашій Конституції особливий статус ОРДЛО до 2050 року без можливості зміни цього положення до 2045 року. А щоб її змінити, потрібен якийсь окремий референдум, знову ж таки, місцевого рівня саме для ОРДЛО. І це тільки один пункт із, здається, 15-ти.

Треба розуміти, що ми маємо дипломатично спілкуватися, не можна одразу сказати "ідіть до біса, ми це не будемо робити". Пан Кравчук сказав: "Добре, ми запропонуємо свій план, а потім щось спільне знайдемо через ОБСЄ". Звідти з’явилися вже наші пропозиції.

Я вже також публічно висловлював свою позицію, що це скоріше пропозиція-мрія, ніж реальність. Зробити те, що там пропонується, зокрема, у частині виборів – це просто… я тут сподіваюся на Російську Федерацію, що вона не піде на це. Якщо б вони завтра сказали "добре", ми б зіткнулися з ситуацією, до якої абсолютно не готові. Ми не готові до тих виборів, якщо виходити з психологічного і ментального складу тих людей, які зараз на тій окупованій території, та з кількості бойовиків, які наповнюють так звані "корпуси".

- Ви у Facebook писали: "На який результат можна розраховувати там, де вже 6,5 років існує винятково російський інформаційний простір". Тобто якщо ми проводимо вибори 31 березня 2021 року, то отримаємо сателітів Російської Федерації, вже легалізованих в Україні?

- Абсолютно, це головна мета Російської Федерації, і її треба чітко усвідомлювати. Де-юре передати цю територію під наш контроль, а де-факто залишити все, як є. зробити їх частиною російського простору. Якщо провести там вибори, то з тією інформаційною реальністю, яка там є зараз, за проукраїнські партії зможуть проголосувати хіба що ті, хто сидить зараз на підвалах - і все.

Хто там кого буде обирати? Звичайно, тут питання ще і до воєнних злочинців, яких там дуже багато – безліч.

Питання з російськими паспортами – це, до речі, єдина частина, з якою, мабуть, можна погодитися. Це дійсно правильна пропозиція, з моєї точки зору, - поставити питання щодо припинення чи позбавлення громадянства України, якщо у вас є одночасно громадянство України та РФ, і ви не хочете позбутися російського паспорта. Якщо людина каже, що вона не віддасть російський паспорт і не буде відмовлятися від російського громадянства, то, будь ласка, ти можеш проживати, як підданий іншої держави на нашій території, але ти не можеш впливати політично на наше життя.

Схожа практика є в деяких країнах Європи, зокрема, якщо я не помиляюся, у Латвії чи Литві, де є паспорт негромадянина. Тобто людина, яка не знає власної історії, власної мови, має ті самі права, як і інші, але не може впливати на політичне життя. А в нас, вибачте, війна з Російською Федерацією. Звичайно люди, які кажуть, що їхня держава – Росія, як вони можуть впливати на наше політичне життя?! Тому з цим я погоджуюся, але Російська Федерація ніколи на це не піде.

- Щодо питання амністії. Ви на власні очі бачили, що робили люди в "Ізоляції" - так званій катівні "ДНР". Ви писали, що "всі вони виявляться бухгалтерами, які перекладали папери, а на "Ізоляцію" нас возила не комендатура, а викликали таксі". Тобто спецслужби не зможуть визначити тих людей, які типу допомагали, але нібито і не допомагали?

- Це буде найкращий варіант. Бо насправді, якщо ми вже розглядаємо ситуацію, коли нам ті території віддали під контроль, віддали кордони, Російська Федерація ніколи тих людей не залишить на тій території. Вона дасть їм можливість виїхати до Росії. Навіть якщо ми кажемо про воєнних злочинців з "Ізоляції", то "Ізоляція" - це база "ССО МГБ", яка безпосередньо підпорядковується ФСБ. Якщо їх почати допитувати та виводити на судовий процес, вони почнуть розповідати, що таке ФСБ, яка їх роль у власне так званих "ССО МГБ".

Тому воєнних злочинців вони ніколи не залишать навіть з точки зору іміджу. Ми тоді зможемо показати, що це не "братська республіка", а просто анклав криміналу, який дійшов до влади і зробив собі якісь нашивки так званого "МГБ".

Я не думаю, що ті люди взагалі залишаться на цих територіях, але навіть якщо б це відбулося, в мене великі сумніви щодо наших спецслужб, які б змогли розмежувати, хто там воєнний злочинець, а хто ні. Навіть якщо б змогли, то хіба вони притягнуть їх до відповідальності? Я ж бачу, що зараз відбувається. З нами вийшли ті ж самі злочинці, які брали участь зокрема у моєму катуванні чи то побитті. Їх не засуджують, на деяких навіть не заводять кримінальні справи.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою