RU  UA  EN

Неділя, 7 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

Новини

У ньому немає ніякої логіки: що не так з "аудитом" України, проведеним Кабміном

Глава Комітету економістів України Андрій Новак висловив припущення, що документи про аудит країни і її ресурсів були представлені для того, щоб продемонструвати бурхливу діяльність Кабінету міністрів, який шукає в Україні "невикористаний потенціал".

Про це повідомляє "Апостроф".

"Не виключено, що це пов'язано з тим, що вже кілька тижнів циркулює інформація про можливу відставку уряду. І уряд вирішив замовити ці два документа, щоб показати, що він щось планує, щось робить", - пояснив він.

Він вважає, що якщо говорити про стратегію країни, то потрібно в першу чергу, визначити економічну модель, яка буде реалізовуватися в країні.

"У нас модель аграрної економіки, індустріальної, ресурсної? Або це - модель транзитної зони? - каже Андрій Новак. - Тільки після визначення моделі можна позначати напрямки - 20, 30, 50 або 100 - за якими ми будемо реалізовувати цю модель. А виглядає все таким чином, що кожне міністерство подало свої плани, і, фактично, скільки є міністерств і державних структур, прирівняних за статусом до міністерств, стільки програм до 2030 року уряд і представив. Методологічно - це неправильний підхід, тут немає послідовності, немає логіки".

Економіст, фінансовий аналітик Олексій Кущ згоден і вважає, що прем'єр-міністру Денису Шмигаль потрібно було вийти і своїми словами розповісти про ту модель економічного зростання, яку він планує в Україні застосовувати.

"Це було б набагато цікавіше і інформативніше, ніж те, що він, напружуючи зір, читав з папірця. Зрозуміло, що не він це писав, але було видно, що він його (документ) навіть не читав", - сказав Кущ.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Аудит України від Кабміну: стратегія алкоголіка і трильйон доларів на додачу.