RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Російська вакцина від коронавірусу може з'явитися в Україні: названо умову

Розробники російської вакцини від коронавірусу "Супутник V" не розголошують інформацію про клінічні випробування, що викликає сумніви в її ефективності, але в Україні препарат може з'явитися. У той же час в американській компанії Moderna назвали ціну своєї вакцини.

Про це розповіла "Апострофу" імунолог Анна Волоха.

Російську вакцину розробляє Науково-дослідний інститут епідеміології та мікробіології ім. Гамалії. Однак там офіційно не підтвердили третій етап клінічних досліджень на великій кількості добровольців.

"Відсоток недовіри до російської вакцини великий, оскільки він не проходив офіційно третю фазу випробувань. Але результати першої та другої фази відомі, і їм можна довіряти", - сказала Волоха.

За словами медика, цей етап проходить в Росії зараз. Там вакцинують добровольців, лікарів і людей в групі ризику. Але вже є інформація, що деякі, незважаючи на вакцинацію, захворіли коронавірусом. Наприклад, в Алтайському краї заразилися 3 медиків з 42. Також відомо про інфікування COVID-19 депутата Держдуми Валерія Гартунга. Він був добровольцем у випробуваннях вакцини.

Розробник вакцини все ж хоче подати заявку на включення "Супутник V" в список вакцин, рекомендованих ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях. Є інформація, що представники організації навіть запросили дані про препарат.

Якщо російська вакцина потрапить в реєстрацію ВООЗ, то вона зможе з'явиться в Україні. Тим більше глава МОЗ Максим Степанов відзначав, що наша країна зможе закупити російську вакцину, якщо її ефективність буде доведена на міжнародному рівні.

"Це вакцина з аденовірусні вектором, а за тим же типом вакцина розробляється в Китаї і Британії. Їх принципи роботи схожі, і не можна говорити, що цій вакцині потрібно категорично не довіряти. Якщо буде адекватно оцінено третій етап досліджень, якщо вона виявиться ефективною і не буде виявлено серйозних побічних ефектів, то чому ні", - вважає Ганна Волоха.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Вакцини від COVID з Росії та США: чий препарат кращий і що отримає Україна.