RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Штрафи в Україні за відсутність масок: де можна їх не носити і що буде, якщо у вас немає документів

В Україні з 21 листопада діє нова редакція статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає відповідальність за відсутність захисних масок в громадських місцях.

"Апостроф" нагадує головні вимоги цього нововведення.

Де будуть штрафувати

Оштрафувати за відсутність маски можуть, як сказано в тексті документа, за "перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину".

Громадськими місцями вважаються:

  • приміщення медичних та навчальних закладів;
  • приміщення спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів;
  • під'їзди житлових будинків;
  • пасажирський транспорт загального користування;
  • приміщення громадського харчування;
  • приміщення культурних об'єктів;
  • приміщення органів державної влади, органів місцевого самоврядування та державних установ.

У додатку до вимог будівельних норм В.2.2-9: 2018 опубліковано перелік громадських будівель і споруд, до яких відносяться приміщення:

  • закладів дошкільної освіти (загальнорозвиваючого і компенсуючого типу, об'єднані з закладом загальної середньої освіти),
  • установ освіти (загальноосвітні школи, школи-інтернати, заклади вищої освіти, заклади позашкільної та післядипломної освіти),
  • установ охорони здоров'я і відпочинку (установи судово-медичної експертизи, лікувально-профілактичні установи, аптеки, готелі, мотелі, кемпінги).

Де можна перебувати без маски

Стаття 44-3 КУпАП не передбачає обов'язку носити маску на вулиці. Тому поліцейські не повинні штрафувати за перебування без масок на вулицях, в парках, скверах і подібних місцях.

Також не підлягає покаранню як адміністративне порушення знаходження без маски в громадському місці будь-якої будівлі чи споруді, яка є або відкрито для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу.

Розміри штрафу

У тексті нової редакції статті йдеться про те, що перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без засобів індивідуального захисту, в тому числі респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, в тому числі виготовлених самостійно, - тягне за собою накладення штрафу від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 255 грн).

Якщо вчинене адмінправопорушення було малозначущими порушник може бути звільнений від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням.

Навіщо потрібні документи

Носіння документів, що засвідчують особу, залишається обов'язковою умовою під час карантину. Тільки таким чином, встановивши особу, поліція може проводити роботу з порушником.

Для встановлення особи поліцейські можуть застосувати адміністративний арешт до трьох годин. Після закінчення цього терміну затриманого повинні відпустити.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Максим Степанов повідомив, що штрафувати тих, хто порушує масковий режим зможуть не тільки співробітники Нацполіціі, а й представники епідемічного контролю і органів місцевого самоврядування.