RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Інвестори банку "Аркада" провели мітинг з перекриттям Хрещатика: київська влада відреагувала

У Києві громадяни, що інвестували кошти в будівництво банку "Аркада" ("Еврика", "Патріотика", "Патріотика на озерах"), перекрили Хрещатик. Мітингувальники пікетували Офіс президента, перемістилися під КМДА, навпроти якої перекрили рух.

"Три місяці ми просимо, вимагаємо звернути увагу на інвесторів банку "Аркада". Будівництво трьох наших ЖК зупинилося майже два роки тому. А 25 серпня НБУ визнав банк "Аркада" неплатоспроможним і запустив процес його ліквідації. Банку більше немає, але є 38 недобудов і кримінальні провадження за підозрою власника банку у зникненні наших коштів. За розпорядженням Віталія Кличка, ПрАТ "ХК "Київміськбуд" мав провести аудит трьох комплексів "Аркади". За його результатами нам обіцяли запропонувати схему добудови наших будинків, зокрема знайти нового забудовника. Строк аудиту - 2 місяці, що минули наприкінці жовтня. Жодної інформації ми не маємо", - заявили організатори акції.

"Верховний Суд визнав, що Київрада незаконно ухвалила рішення від 31.01.2019 про розірвання договорів оренди із забудовником банку "Аркада" на ЖК "Патріотика на озерах". Ми знову змушені виходити на мітинг та перекриття Хрещатику. Просимо киян з розумінням поставитися до наших дій і перепрошуємо за тимчасові незручності", - додали організатори акції.

Інвестори оголосили вимоги: оголошення результатів аудиту, проведеного ХК "Київміськбудом"; публічне призначення та оголошення нового забудовника; визначення та оголошення джерел фінансування будівництва ЖК; компенсація з бюджету Києва витрат Фондів фінансування будівництва "Аркади" на соціальну інфраструктуру в розмірі 1,4 млрд грн; передача ділянки 176 га на Осокорках-Центральних новому забудовнику; зобов’язати забудовника прибуток з проєкту забудови використовувати для фінансування будівництва ЖК та гарантії завершення будівництва ЖК без доплат з боку інвесторів; контроль проваджень за фактом зникнення коштів інвесторів банку "Аркада"; невідкладне введення в експлуатацію будинків високого ступеня готовності.

Як повідомила патрульна поліція Києва, було перекрито проїзд у кварталі між вулицями Прорізною та Богдана Хмельницького.

Мер Києва Віталій Кличко відреагував на акцію інвесторів: "Як ми і обіцяли, зроблено аудит будівництва всіх трьох житлових комплексів. Результати аудиту на розгляді в МВС, СБУ та Нацбанку. Протягом двох тижнів буде запропонований алгоритм добудови житла для ошуканих інвесторів. Ми не залишимо людей сам-на-сам із ситуацією", – підкреслив Кличко.

Він зазначив, що протягом двох тижнів буде запропонований алгоритм добудови житла для ошуканих інвесторів банку "Аркада".

Безстрокова акція протесту об'єднання інвесторів банку "Аркада" розпочалася 29 травня. Тоді мітингувальники прийшли під офіс "Аркади", КМДА, НБУ та ОПУ з вимогою відновити будівництво 40 будинків, що заморожене вже більше 2 років. У червні інвестори "Аркади" облаштували наметове містечко під будівлею КМДА, яке діє й досі. Під НБУ, Офісом президента та КМДА відбулися мітинги інвесторів житлових проєктів банку "Аркада".

Банк "Аркада" зупинив будівництво трьох житлових масивів у Києві ("Патріотика", "Еврика", "Патріотика на озерах"), у спорудження квартир яких вклали кошти понад 30 тисяч громадян; йдеться про майже 40 багатоповерхових житлових будинків.