RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

​В Україні ажіотаж через брак препаратів для профілактики Covid-19: поради фахівців і лікаря

В аптеках України через пандемію коронавірусу люди масово купують препарати для підвищення імунітету та профілактики простудних захворювань, тому тепер в фармустановах зменшилися їх запаси, а на деякі виник дефіцит.

Чарівних таблеток немає: доктор Комаровський дав поради щодо профілактики коронавірусу

Про це повідомляє UBR.

Більший дефіцит спостерігається на препарати з наявністю цинку і на препарати спеціалізованої лікарської групи, низькомолекулярних гепаринів (застосовуються для недопущення підвищеного згортання крові і запобігають легеневій кровотечі при важких пневмоніях). Останні внесені в протокол лікування важких випадків пневмонії.

Попит на медикаменти виріс ще з жовтня. Особливо це стосується вітамінів.

Експерти відзначили, що дефіцит цих засобів на прилавках виник через те, що їх не виробляють всередині країни. А з поставками з-за кордону є перебої. Особливо це стосується вітаміну D, його виробляють тільки за кордоном. З вітаміном C проблем немає, адже драже можна купити навіть в супермаркеті.

Також фахівці говорять, що вітаміни і цинк схожі на ефект плацебо в лікуванні коронавірусу. Препарати потрібно купувати за призначенням лікаря. Самолікування може бути небезпечним.

Фармацевти звертають увагу на те, що вітаміни і цинк - не лікарські засоби, а харчові добавки, які можна замінити і звичайними продуктами харчування.

"Жоден виробник, ні іноземний, ні український, не може спрогнозувати, що обсяги реалізації продукту, якого продавали не більше тисячі упаковок в місяць, будуть досягати 10 тис. упаковок", - сказав директор Аптечної професійної асоціації України (АПАУ) Володимир Руденко.

Директор київського міського центру клінічної імунології Олег Назар зазначив, що вітаміни також повинен призначати лікар. Передозування може викликати і алергічну реакцію.

"Якщо вітаміни призначили, але їх немає в аптеці, то можна купити сироп шипшини - це ті ж вітаміни. Вітамін D - це рослинне, вершкове масло", - порадив він.

Як повідомляв "Апостроф", Британія починає робити щеплення проти коронавурусу. Країна першою в світі схвалила вакцину від компаній Pfizer і BioNTech.