RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

Всі новини

Очолював Харків десять років і пережив замах: біографія Кернеса

У ніч на 17 грудня в Берліні помер мер Харкова Геннадій Кернес, який протягом 10 років керував містом і переміг на останніх місцевих виборах.

"Апостроф" розповідає про те, як Кернес починав кар'єру, про його сім'ю і життєвий шлях.

Біографія Кернеса

Геннадій Кернес народився в 1959 році в Харкові. Після школи він працював на різних державних підприємствах міста. Зокрема, він був слюсарем, розливальщиком молока і навіть годинникових справ майстром.

За інформацією ЗМІ, на початку 90-х Кернес провів два роки в СІЗО, чого сам політик приховувати не став. Після двох років за гратами він був виправданий і формально судимим не вважвся.

Після звільнення Кернес почав займатися бізнесом. Він організував кілька торгових і виробничих підприємств, а стиль ведення ним бізнесу оцінювали як жорсткий і безцеремонний.

Якщо вірити деклараціям, Кернес був доларовим мільйонером, але власного будинку у нього не було. Свою зарплату мера Харкова він перераховував дитячим будинкам і лікарням, про що говорив сам.

Перші кроки в політиці він зробив в 1998 році, коли був обраний депутатом Харківської міськради. У 2004 році брав участь в Майдані.

У 2006 році Кернес неофіційно керував виборчим штабом кандидата в мери Харкова від Партії регіонів Михайла Добкіна.

У 2010 році Кернес переміг на виборах мера Харкова і згодом посаду не залишав.

Сім'я Кернеса

Цивільна дружина Кернеса - Оксана Гайсинська - дочка колишнього заступника генпрокурора України. Саме з нею багато ЗМІ пов'язують успіхи мера в бізнесі.

У політика було троє дітей.

Поранення в 2014 році

28 квітня 2014 року під час пробіжки на Кернеса було скоєно замах. Куля, яку випустив снайпер, пошкодила чотири хребця, двічі пробила легеню і шлунок, зламала ребро і пошкодила наднирник харківського мера.

Його терміново доставили до Ізраїлю, де він шість днів не приходив до себе. З тієї пори Кернес був прикутий до інвалідного крісла.

Захворювання і смерть

Харківський мер перестав з'являтися на публіці з серпня. У середині вересня у нього діагностували коронавірус і його госпіталізували до берлінської клініки "Шаріте".

11 грудня стан Кернеса погіршився, у нього відмовила нирка.

17 грудня його близький друг Павло Фукс повідомив, що політика не стало. Він також розповів, що Кернес до останнього не падав духом.

"Говорив "Молодці!". У нього була нормальна мова, незважаючи на трубку в горлі. Ми зраділи, що він йде на одужання, а потім через два дні нирки відмовили. Після цього лікарі сказали, що тепер тільки диво допоможе. Ми сподівалися на диво" , - розповів Фукс.

В останній раз Фукс розмовляв по телефону з мером Харкова три дні тому.

"Я вже відчував у його голосі якусь слабкість. Він говорив, що серце колить і болить", - зазначив бізнесмен.

Нагадаємо, що також була названа ймовірна дата похорону Кернеса.