RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

24 червня

Всі новини

День святого Миколая: хто він такий, традиції, прикмети і святкування в різних країнах

19 грудня кожного року в Україні відзначають День святого Миколая, коли прийнято дітям покласти під подушку подарунок.

"Апостроф" розповідає про свято.

Історія свята

Святий Миколай народився в 270-му році нашої ери в Патаре на півострові Лікія. Батьки виховували в ньому християнина, а також охрестили хлопчика, що було тоді рідкістю.

Хлопчик виріс милосердним і жертовним. Він втратив батьків, коли був юнаком. Тоді він і зробив великий і добрий вчинок. Своє золото, яке дісталося йому в спадок, він віддав нужденним. Далі він почав допомагати іншим знедоленим. У будинки бідних він приносив теплий одяг, їжу, іграшки. Городяни полюбили хлопця за добре серце.

В Україні Микола-чудотворець став відомим з приходом християнства. У його честь будували храми і церкви. Також з'явився і свято на його честь.

Традиції

В Україні в цей день прийнято дарувати подарунки дітям, поклавши їх під подушку. Найчастіше це цукерки або іграшки. Але неслухняні діти знаходять вранці різочку.

У стародавні часи це свято більше чекали дорослі. У цей день вони веселилися, розважалися і варили пиво. У різних куточках України були свої традиції: варили кутю, кропили худобу свяченою водою, їздили вночі на санях.

Як святкують в інших країнах

В Європі День святого Миколая відзначають 6 грудня. Там діти, також як і українці, чекають подарунків. Раніше в Німеччині було прийнято дарувати дітям одяг. Зараз же це можуть бути солодощі, іграшки.

У Голландії діти чистять взуття і ставлять його біля дверей. Вранці там вони знаходять подарунки.

В Італії прийнято вітати наречених.

У Франції влаштовують свято на вулиці. На чолі переодягнений чоловік в святого Миколая, поруч з ним - привид. Останній несе різки, якими карають неслухняних дітей.

У Польщі діти перед святом вішають біля каміна білі панчохи. Саме там вранці вони знаходять подарунки.

Прикмети

Люди кажуть, що на Миколая розпочинається справжня зима. Якщо в цей день сніг пішов - зима буде холодною, іній перед святом - до хорошого врожаю, якщо холодно - зима буде ясною і без сильних морозів.

Що потрібно робити в День святого Миколая

Вважалося, що в цей день (або до нього) потрібно віддати всі борги, інакше наступний рік буде бідним.

Раніше вірили, що господар будинку в це свято має обійти свій двір. Якщо не зробити цього - наступного року сім'ї не пощастить.

Також на Миколая прийнято мириться з людьми, з якими була сварка.

Прийнято на свято ходити до церкви. В молитвах потрібно звертатися до святого Миколая. Можна просити про рішення проблем, молитися за здоров'я рідних і гармонію в сім'ї.

Заборони

У цей день не можна свариться, лаятися і використовувати лайку. Будь-яку домашню роботу слід відкласти: не можна шити, прибирати, прати.

Раніше "Апостроф" розповідав про кращих подарунки на День Святого Миколая для чоловіків.