RU  UA  EN

Пʼятниця, 21 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.18
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 червня

20 червня

Всі новини

НАБУ і САП не мали повноважень вручати підозру заступнику голови ОП Татарову - Національна асоціація адвокатів

Національна асоціація адвокатів України обурена порушенням закону при повідомленні підозри заступнику керівника Офісу президента, адвокату Олегу Татарову.

Про це йдеться в офіційній заяві асоціації.

"Ці дії в.о. керівника САП зухвало порушують вимоги КПК і закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", якими передбачено спеціальний порядок повідомлення про підозру адвокату. Таке демонстративне порушення порядку повідомлення про підозру особі, яка має статус адвоката, напередодні Дня адвокатури є публічним жестом презирства до професії адвоката і всього інституту адвокатури з боку працівників НАБУ і САП", - йдеться в заяві.

Асоціація зазначає, що згідно із законом повноваження вручати повідомлення про підозру адвокатам має обмежений перелік осіб, до якого в.о. глави САП Максим Грищук не входить.

"Максим Грищук, тимчасово виконуючий обов'язки керівника САП, скоїв перевищення повноважень. Це є кримінально караним діянням і повинно бути розслідувано в Державному бюро розслідувань", - йдеться в позиції Національної асоціації.

Татаров зберігає статус адвоката на підставі свідоцтва, яке було тимчасово призупинено. "Адвокати, діяльність яких призупинена, зберігають статус адвоката і тому є особами, щодо яких здійснюється особливий порядок кримінального провадження", - йдеться в заяві.

В Асоціації адвокатів вимагають негайної реакції правоохоронних органів на порушення НАБУ і САП норм КПК і незаконний тиск на адвоката. "НААУ повідомить про вчинені порушення процесуального та профільного законодавства щодо Олега Татарова в правоохоронні органи і міжнародні інститути, професійні європейські організації і буде вимагати розслідування і належної реакції на кримінальне переслідування адвоката", - відзначили в асоціації.

18 грудня НАБУ і САП повідомили заступнику голови ОП Олегу Татарову про підозру у вчиненні кримінального злочину. Сам Татаров назвав дії НАБУ помстою за його публічну позицію щодо неефективної роботи відомства. В кінці листопада Олег Татаров заявив про необхідність відставки директора НАБУ Артема Ситника. Він також назвав Ситника коренем проблем в антикорупційній системі країни.