RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

​Скандал з українською іконою, подарованою Лаврову: з'явилася версія, як вона потрапила на Балкани

Старовинну українську ікону, яку подарували в Сараєво міністру закордонних справ Російської Федерації Сергію Лаврову, могли вивезти з окупованого Луганська сербські найманці.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Історик і переселенець з Луганська Валерій Снєгірьов розповів, що ікона більш древня, ніж сам Луганськ. Вона написана не там, але могла зберігається в місті. Ікона - зразок візантійського стилю, який був дуже поширений в ХVIII - початку ХIХ століття.

"Відкрив фотографію цієї ікони - і розумію, що в Луганську вона просто ні триста років тому, ні зараз не могла бути написана. Це я як викладач культурології та релігієзнавства офіційно заявляю", - сказав Снєгірьов.

На іконі є друк Одеської крайової комісії. А сургуч з 20-х років ідеально зберігся.

Судячи з розмірів, ікона подарована. За словами історика, раніше вилучалися культурні цінності в монастирях, в приватних колекціях.

"Тут, швидше за все, в чому заковика, чому печатка стоїть не в самій іконі - а в її окладі, в оболонці, в даному випадку - срібло з позолотою. Цій іконі пощастило: зазвичай оклади знімалися, на вагу приймалися, пресувалися і потім йшли в Держсхов (державне сховище - ред.). Їй пощастило, що вона в рідному окладі", - зазначив Снєгірьов.

Ікона могла виявитися в Сараєво у зв'язку з війною на Донбасі. Там, до речі, воював сербський четнічеський батальйон "Йован Шевич".

"Я просто підозрюю, що ікона - трофей цього батальйону, який перекочував в Республіку Сербська Боснії і Герцеговини", - припустив історик.

Прокуратура країни відкрила кримінальну справу. Також будуть проводиться перевірки, пов'язані з українською іконою.

Як повідомляв "Апостроф", в 2019 році українські військові виявили в Широкино Донецької області цінну колекцію творів мистецтва, які вважалися втраченими.