RU  UA

Послухайте розумних людей: лікар спростувала популярний міф про антибіотики при СOVID-19

Коронавірус, який продовжує атакувати Україну, на відміну від бактеріальних інфекцій, не лікується антибіотиками. А безконтрольний прийом цих препаратів може призвести др незворотніх наслідків в організмі.

Про це розповіла лікар-пульмонолог, завідувач інфекційного відділення Київської міської клінічної лікарні №17 Світлана Гук в ефірі програми "Один, два і Ти" на телеканалі Апостроф TV.

Лікар розвінчала популярний в Україні міф про лікування СOVID-19 за допомогою антибіотиків.

"Розумним людям хочеться сказати, що коронавірус - це вірус. А бактерії, з якими справляються антибіотики, це бактерії. Це абсолютно різні мікроорганізми, вони не перетинаються ніяк. На вірусну інфекцію антибіотики, в кращому випадку, не подіють. Антибіотики потрібно приймати, якщо вже є ознаки бактеріальної інфекції. Якщо цього немає, ви лупите по своїй печінці. Всі ніби шкодують свою печінку, але в такому випадку люблять їсти антибіотики. Ви вирощуєте в своєму організмі полірезистентні бактерії. Тобто, ви приймаєте антибіотики, а бактерії теж хитрі, вони виробляють ферменти, які розщеплюють антибіотики, і стають нечутливими до них. Коли настане необхідність приймати антибіотики, велика ймовірність того, що вони просто можуть не подіяти. Не приймайте, будь ласка, при вірусах антибіотики", - зазначила лікар.

Медик зауважила, що в деяких країнах немає у вільному продажі антибіотиків, як в Україні.

"Хочеться законопроекту про заборону вільного продажу антибіотиків, гормонів і навіть кроворозріджуючих сильних препаратів. Твориться така дурість, за яку ми потім будемо платити і платити. Краще візьміть "Гідазепам", заспокойте нервову систему, послухайте розумних людей, порадьтеся зі своїм лікарем. Не можна антибіотики приймати заради спокою", - резюмувала лікар.

Більше відповідей на головні питання по COVID-19 лікаря-пульмонолога, завідувача інфекційним відділенням Київської міської клінічної лікарні № 17 Світлани Гук читайте в матеріалі "Апострофа": "Головні міфи про коронавірус: лікар-пульмонолог розповіла, чого насправді варто побоюватися".