RU  UA

ВООЗ готує екстрене засідання: що вже відомо про новий штам коронавірусу

У Великій Британії виявили новий штам коронавірусної інфекції COVID-19. Мутований вірус уже поширився за межі країни.

Подробиці – у сюжеті ранкового випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Новий штам коронавірусу виявили у Великій Британії. Лікарі знайшли його у пацієнта ще на початку вересня, однак не придали цьому великого значення. На сполох медики забили лише тоді, коли захворюваність не знижувалася, незважаючи на прийняті обмежувальні заходи.

"Поки немає жодних доказів про те, що нова мутація вірусу викликає важчий перебіг захворювання чи відрізняється вищою смертністю. Водночас вірус може бути на 70% небезпечнішим. Немає доказів, що вакцина подіє на новий штам", - заявив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

Мутований вірус передається легше, ніж його попередники, але доказів, що він протікає важче поки немає. Водночас спосіб боротьби з інфекцією залишається таким самим: потрібно уникати тісного контакту з іншими людьми, мити руки, носити маску. У Великій Британії вже ввели жорсткий локдаун.

"У регіонах, де був виявлений новий вид коронавірусу, люди мають сидіти по домівках. Усі заклади, які не є закладами першої необхідності, закриті. Люди не зможуть покинути свій регіон чи виїхати за межі міста. У регіоні починають діяти обмеження 4-го рівня", - додав Джонсон.

Новий штам інфекції вже зафіксовано у Лондоні і на сході Англії. У невеликих кількостях він є у Вельсі і в Шотландії.

Крім того, мутований вірус поширився і за межі Великої Британії. Аналогічні штами знайшли у Данії та Австралії, а також дуже схожі - у ПАР та Нідерландах. У неділю про випадок інфікування новим штамом повідомили і у Італії.

З огляду на поширення мутованої інфекції Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликає Європу посилити підходи до контролю та запобігання поширення коронавірусу. Станом на ранок щонайменше 30 країн вже призупинили повітряне та наземне сполучення з Великою Британією.

ВООЗ збирається на позачергове засідання. В організації кажуть, що темпи розповсюдження захворювання не вивчені, тож новий вид коронавірусу ставить під сумнів ефективність вакцини.