RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Експерт розповів про проблеми з призначенням Юрія Вітренка на посаду міністра енергетики

Якщо перемога в Стокгольмському арбітражі і правда частково заслуга команди Юрія Вітренка, то його призначення віце-прем'єром і міністром енергетики викликає ряд питань.

Про це в Facebook пише економіст, експерт Борис Кушнірук.

"Я знайомий з Юрієм Вітренко більше 10 років. Ставлюся до нього позитивно, і, до речі, вважаю, що свою багатомільйонну премію за виграш НАК "Нафтогаз" в Стокгольмському арбітражі він заслужив. Ніякого негативу в цьому не бачу. А ось про його призначення на посаду першого віце-прем'єра і одночасно міністра енергетики, у мене головне питання - що він планує робити на цих посадах? Які основні кроки, і в якій послідовності в економічній і енергетичній сфері пропонує реалізувати?", - зазначає Борис Кушнірук.

За його словами, всі спроби пошукати інформацію з цього приводу нічим не завершилися.

"Але посада міністра енергетики, тим більше першого віце-прем'єра, мала передбачати не тільки політичну лояльність, а й розуміння і пояснення, що і як слід робити уряду в тій складній ситуації, в яку загнали економіку не тільки пандемія коронавірусу, але і дії нинішньої влади", - вважає експерт.

Раніше ЗМІ писали, що в ситуації з премією за перемогу в арбітражі Стокгольма у справі про транзит газу НАК "Нафтогаз" виплатив колишньому виконавчому директору Юрію Вітренко 7,2 млн дол замість раніше витребуваних ним 4 млн дол, таким чином знявши конфлікт інтересів, - в лютому Вітренко подав позов проти НАК за відмову виплачувати йому цю премію.

Енергоексперти скептично оцінюють кандидатуру екс-топ-менеджера НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка. Про це йдеться в статті "Енергетиці потрібен сміливий. З якими викликами зіткнуться кандидати на пост нового міністра?".

На думку директора енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентина Землянського, Вітренко - найменш підходящий кандидат на посаду міністра енергетики.

"У мене великі сумніви щодо його професіоналізму. Так, ті досягнення, що він собі приписує - перемога в Стокгольмському арбітражі - це прекрасно, але куди подіти європейських юристів, яким багато грошей відправили, потім на премії виписали мільйони, працювала команда, а не один Вітренко. "Нафтогаз Трейдинг", яку він створив, взагалі була збиткова раніше. Програма видобутку 2020 була провалена, і ця відповідальність на топ-менеджерові Вітренко", - зазначив раніше Валентин Землянський.