RU  UA

Лікар пояснив, чи можуть в Україні виявляти нові мутації коронавірусу

Нові мутації коронавірусу, в тому числі виявлений у Великобританії новий штам SARS-CoV-2, навряд чи зможуть діагностувати фахівці в Україні.

Про це в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповів лікар-інфекціоніст Віктор Петров.

"Для того, щоб діагностувати будь-який мутований вірус, потрібно мати праймери... Що таке праймери? Це специфічна частинка гену, яка виявляє той чи інший змінений вірус. Те, що ми можемо зараз діагностувати в Україні будь-який вірус, - це абсолютна правда. Діагностуючи РНК вірусу, ми вже можемо встановити діагноз. Але ми не знаємо, яка генетична структура. Будь-який мій студент – я викладаю в університеті – знає, що таке секвенування. Це розщеплення генетичного матеріалу на частинки. Так от, я, практикуючий лікар, не маю можливості всі штами вірусу відправити на секвенування. Думаю, мій колега так само цього не може зробити. Більше того, я скажу чесно, що зараз будь-якому практикуючому лікарю складно буде діагностувати SARS-CoV-2, 3, 4, 5 в залежності від кількості мутацій, які будуть відбуватися. Вони будуть відбуватися, це факт. Це є РНК-вмісний вірус і він дуже швидко піддається мутації. Основна проблема в тому, що нам потрібно буде діагностувати грип А, грип В, риносинцитіальну інфекцію, парагрип, а також коронавірусну інфекцію різних типів мутацій. Це найбільша проблема, яка в цьому епідемічному сезоні практично до весни буде стояти перед кожним інфекціоністом або терапевтом. Тому будь-які тести, які дозволять безкоштовно обстежувати пацієнта, будуть плюсом. Буде дуже круто, якщо ми матимемо цей арсенал і можливість обстежувати пацієнтів більш ґрунтовно", - сказав Петров.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Я стверджую, що коронавірус-мутант знаходиться в Україні вже три тижні - лікар-інфекціоніст".