RU  UA

​Не треба сподіватися на статистику: лікар розповів про реальну захворюваність на COVID-19 в Україні

Статистика щодо захворюваності на коронавірус від Міністерства охорони здоров'я України необ'єктивна.

Про це розповів лікар, глава Національної медичної палати України Сергій Кравченко в ефірі програми "Розклад Кулініча" на телеканалі Апостроф TV.

"Вони (МОЗ - ред.) публікують виключно лабораторно підтверджені випадки коронавірусної хвороби. Насправді клінічно підтверджених випадків хвороби в десятки, а то і в сотні разів більше", - зазначив медик.

За його словами, основним показником є інтенсивність поширення хвороби, яка у нас не визначається. Захворюваність, смертність і летальність. Він підкреслив, що такі показники зростають в країнах, що знаходяться по сусідству з Україною, а також в Європі.

"В Україні ці показники чомусь зменшуються. Про летальність нам абсолютно нічого не говорять, тому що ми навіть її порахувати зараз не можемо, оскільки не знаємо об'єктивних показників захворюваності", - констатував Кравченко.

За словами лікаря, якщо в Україні офіційно підтвердили 1 млн захворювань, то насправді це 2,6 млн.

"Є такий індекс контагіозності - базове репродуктивне число. Це такий епідеміологічний термін. Зараз цей індекс становить 2,6 і потроху зростає", - сказав медик.

Щоб українці отримали колективний імунітет потрібно природно перехворіти COVID-19 або вакцинувати людей.

"Для того, щоб ми вплинули на інтенсивність поширення хвороби, яка є основним показником, треба на першому етапі мати третину населення з імунітетом. Для того, щоб подолати пандемію в цілому, нам треба мати, як мінімум, дві третини населення з відповідним імунітетом. краще, щоб це було більше 70% ", - сказав Кравченко.

Він констатував, що вакцинація в даному випадку є пріоритетним методом формування колективного імунітету.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Нам знову навішали локшину на вуха - лікар Сергій Кравченко про боротьбу з COVID-19 в Україні.