RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Витік повітря на МКС: космонавти ніяк не можуть розв'язувати проблему

Проблема з витоком повітря на МКС не вирішена по сьогоднішній день. Раніше повідомляли, що робот "Федір", якого доставили в 2019 році на орбіту, міг спровокувати черговий витік кисню на МКС.

Про це пише сайт РІА новини.

C останньої трансляції НАСА переговорів космонавтів російського модуля «Зірка» стало відомо, що витік повітря на МСК не зупинено, але екіпажу вдалося стабілізувати тиск, який через витік кисню стрімко падав.

С. Рижиков (космонавт з РФ) з суботи на неділю зумів закрити люк і захистити МСК від камери з пробоїною, щоб забезпечити герметичність всього модуля «Зірка». Через 18 годин з його звіту стало відомо, що в пошкодженому відсіку тиск впав до 620 мм. рт. ст. - на 110 мм. рт. ст.

Перший витік помітили ще в вересні минулого року. Але вже через рік швидкість витоку виросла в 5 разів, і екіпажу доводилося кілька разів ізолювати деякі сегменти станції, щоб відновити герметичність.

У жовтні космонавтами Іваном Вагнером і Анатолієм Іванишиним за допомогою застосування чаїнок була виявлена тріщина в 4,5 сантиметра. Вона тут же була заклеєна термостійким скотчем, а потім була поставлена латка - гнучкий диск з алюмінієвої фольги і гуми. Але в результаті витік не припинився. Ситуація ускладнюється, фахівці наземної станції вивчають варіанти виправлення ситуації в найкоротші терміни, щоб врятувати екіпаж.

Пошкоджену камеру планують відремонтувати найближчим часом, для цього на «Зірку» буде доставлений ремнабор на технічному шатлі. Але екіпаж досі в активному пошуку інших пошкоджень, які є причиною витоку. Також ведеться розслідування щодо причин появи тріщин, а версія, що до даної ситуації причетний робот "Федір", вже спростована.

На МСК в даний момент знаходяться 7 космонавтів.

Як повідомляв "Апостроф" раніше, стало відомо, що російські космонавти зізналися у контрабанді алкоголю на МКС.