Наближається Різдво Христове, в Святвечір (увечері 6 січня) вся родина збирається за столом, на якому обов'язково має бути кутя - каша з сухофруктами, маком, медом і горіхами. Найчастіше її готують з перловки, рису і пшениці.
Найпростіший рецепт куті опублікував сайт "Сегодня".
Інгредієнти:
- Пшениця - 350 г
- Мак - 50-100 г
- Мед - 2-3 ст. л.
- Горіхи волоські або фундук - 100 г
- Ізюм - 100 г
- Курага, узвар - 100 г (за бажанням)
Кутя з пшениці готується досить довго. Спочатку її потрібно промити і замочити у воді на 2-3 години. Після чого варити крупу на середньому вогні 2.5 - 3 години до м'якості. При цьому важливо, щоб пшениця сильно не розварилася.
Мак залити окропом на 30 хвилин. Потім воду злити, мак розтерти до появи "макового молочка" (залишки води від запарювання біліють).
До пшениці додати 2-3 ст.л. меду.
Родзинки і курагу залити теплою водою і дати трохи постояти.
Горіхи очистити і підсушити в духовці або підсмажити на сковороді, подрібнити.
До пшениці додати мак, горіхи та родзинки. Все перемішати.
За бажанням додати курагу і узвар.
Порада: важливо, щоб медової заливки було достатньо, тоді вона добре просочить блюдо і воно буде соковитим.
Раніше "Апостроф" писав про те, які 12 страв готують на Різдво в Україні і що вони символізують.