RU  UA

Інавгурація Байдена, обмін полоненими з ОРДЛО і День пам'яті "кіборгів" - головні новини 20 січня

У США пройшла церемонія інавгурації 46-го президента країни Джозефа Байдена, представники ОРДЛО передадуть Україні 9 полонених, а в Україні відзначили День пам'яті захисників Донецького аеропорту. Про це і не тільки - у підсумковому випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Інавгурація Байдена

У Сполучених Штатах Америки відбулася церемонія інавгурації 46-го президента країни Джозефа Байдена. Гості почали збиратися за 2 години до початку урочистостей. Під звуки оркестру до своїх місць виходили колішні президенти та перші леді - подружжя Клінтонів, Бушів та Барак і Мішель Обами. Дональд Трамп, як і обіцяв, на церемонію інавгурації Байдена не прийшов. Таким чином 45-й президент США перервав давню традицію передачі влади, яка існувала більше 150 років.

Спочатку присягу прийняла Камала Харріс. Вона стала першою в історії жінкою-віцепрезидентом США. Крім того, Харіс стала першою темношкірою особою на цій посаді. Після неї на вірність американському народові присягнув і Джозеф Байден. У своєму інавгураційному зверненні тепер уже президент країни заявив: найголовніше для нього і його команди - зробити все, аби Сполучені Штати були дійсно об'єднаною нацією.

Через пандемію коронавірусу на церемонії зібралися біля 1 тисячі осіб. Перед інавгурацією Байдена пролунав гімн Сполучених Штатів Америки. Його виконала епатажна поп-зірка Леді Гага. Для артистки це не перший виступ з нагоди інавгурації. 8 років тому співачка виступала на балу в Білому домі, коли посаду президента обійняв Барак Обама.

Обмін полоненими

Бойовики передадуть Україні дев'ятьох полонених. За словами омбудсмена Людмили Денісової, обмін з ОРДЛО відбудеться найближчими днями в односторонньому порядку. До Луганського СІЗО вже доправили трьох осіб, яких готують до передачі. Ще 6 людей перебувають у Донецьку.

Раніше бойовики заявили, що відпустять кількох жінок, літніх людей та хворих, які нібито не воювали у складі українських військ. Мовляв, обмін стане жестом гуманізму та милосердя до Хрещення Господнєго.

День пам'яті захисників ДАП

20 січня в Україні відзначили День пам'яті захисників Донецького аеропорту. По всій країні згадали легендарних "кіборгів". Так прозвали українських військових, які протягом 242 днів обороняли летовище у Донецьку. Полеглих бійців вшанували в аеропортах країни.

В "Борисполі" на честь Дня захисників ДАП зіграла група музикантів Оркестру почесної варти окремого президентського полку імені Богдана Хмельницького. Військові виконали сигнал "Шана". Під акомпанемент військовослужбовців згадували про полеглих "кіборгів" у Львові, Одесі, Івано-Франківську, Дніпрі та Запоріжжі. Через карантин цьогоріч церемонію вшанування бійців провели без великого оркестру та глядачів. Лунала "Шана" і в харківському аеропорту. Там композицію виконали військовослужбовці Національного університету повітряних сил. Потім відбулося покладання квітів на могили полеглих бійців.

"Кіборгами" мужніх українських військових, які захищали Донецький аеропорт, назвали самі бойовики. Вони казали, що тільки роботи могли встояти в таких нелюдських умовах. На січень 2015 року припали найкривавіші зіткнення. Тоді бойовики бомбили будівлю та інфраструктуру аеропорту. 13 січня впала диспетчерська вежа ДАП, а вже 20 числа бойовики "ДНР" перетворили новий термінал аеропорту на руїни.

Під час оборони Донецького аеропорту загинули понад 200 українських військових. Поранень зазнали понад 500 бійців.