RU  UA

Битва під Крутами: СБУ оприлюднила невідомі раніше матеріали

Сьогодні вшановують пам'ять Героїв Крут - тих, хто ледь не голими руками відвойовував незалежність України у битві під Крутами. У Службі безпеки України оприлюднили досі невідомі матеріали справи бійця-розвідника Семена Могили.

Подробиці – у сюжеті Апостроф News о 14:00 на Апостроф TV.

Справа бійця і досі зберігається в архівах СБУ. До початку протистояння під Крутами його підрозділ захопив у полон кількох червоноармійців. Вже після бою Семен Могила виносив поранених побратимів.

У 1923 році хлопця взяли у полон. Його допитували і примушували до співпраці, проте він не здався. Наступного року його розстріляли. Семену Могилі був 21 рік.

Прокоментував події 29 січня 1918 року і президент України Володимир Зеленський.

"Для України тепер і понад сто років тому загроза однакова. Захисники держави виконували в бою під Крутами по суті те саме завдання, що й нині військові під Мар'їнкою. Хоча умови не однакові – ми ж тепер справді міцніші. Наші мрії вже трохи інші, бо маємо багато з того, про що у 1918-му попередні покоління й думати не насмілювалися", - написав президент на своїй сторінці у Facebook.

До дня пам’яті Героїв Крут студенти Львівського військового ліцею презентували кліп на їх честь. Через музику студенти розповідають: українська молодь готова захищати свою батьківщину до останнього. Як і сто років тому.

"Скільки раз підіймались і падали ми, Залишалися й далі закутими, На граблі наступали і знову ішли, Як в засніженім полі під Крутами", - заспівали студенти.

А 103 роки тому такі ж хлопчаки-курсанти та козаки “Вільного козацтва” на кілька днів зупинили наступ більшовиків на українські землі.

З однією гарматою щойно створена студентська сотня "Січових стрільців" рушила зупиняти навалу Червоної гвардії. Поблизу залізничної станції "Крути" хлопці облаштували позиції, вирили окопи і спорудили земляні укріплення. Їх було кілька сотень, а більшовиків - понад 3 тисячі.

"Червоні" пішли у лобову атаку рано вранці. Бій був запеклим і тривав, поки у противника не закінчились кулі. Українським студентам вдалося 5 годин стримувати наступ на Київ.

Вже надвечір курсанти почали відступати, однак наймолодші команду не почули. 27 хлопців потрапил до полону ворога. Усю ніч вони терпіли катування, а вранці їх розстріляли. Поховали молодих бійців на Аскольдовій могилі.

У боях під Крутами, за різними підрахунками, загинула майже сотня представників українського війська. Чималими були і втрати більшовиків - 300 людей. І хоч бій під Крутами закінчився поразкою, завдяки виграному часу урядовці встигли підписали мирний договір у Бресті. Саме цей документ визнавав незалежність Української Народної Республіки на міжнародному рівні.

Утім боротьба за Україну триває, як і 103 роки тому.